PGŽ dodjeljuje 1.417.000 kuna za 39 udruga na području socijalne skrbi i skrbi o mladima

Foto: Ilustracija

U odabiru se vodilo računa o tome da su prijavljeni projekti i programi usklađeni s pet prioriteta određenih Socijalnim planom

Na današnjem redovitom press kolegiju u prostorijama Primorsko-goranske županije predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je predstojeću 10. sjednicu Skupštine PGŽ.

Od točaka dnevnog reda, Fabijanić je istaknuo onu vezanu za rad civilne zaštite koju je još jednom pohvalio za nedavni doprinos u Gorskom kotaru te najavio točke vezane uz koncesije i razmatranje ponuda prava prvokupa na nekretninama.

Osvrnuo se i na Sjednicu povjerenstva za ravnopravnost spolova koje smatra da se Istanbulska konvencija treba podržati te na Sjednicu Antikorupcijskog povjerenstva koje trenutno piše Akcijski plan o čemu će se u dogledno vrijeme raspravljati i na skupštini.

Primorsko-goranska županija također će dodijeliti priznanje Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije povodom 60 godina izdavanja “Narodnog zdravstvenog lista” na svečanosti koja će se održati tim povodom 6. travnja u Guvernerovoj palači.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač obavijestila je kako je u tijeku potpisivanje ugovora s 39 udruga kojima su odobreni programi i projekti provedenim javnim pozivom za područje socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2018. godini, ukupne vrijednosti 1.417.000 kuna.

Pritom je Marač istaknula kako se u odabiru vodilo računa da su prijavljeni projekti i programi usklađeni s 5 prioriteta određenih Socijalnim planom. Tako je za programe i projekte za djecu i mlade namijenjeno 535.000 kuna za različite preventivne i programe vezane za prava djece, za preveniranje i suzbijanje nasilja u obitelji 300.000 kuna, za skrb o beskućnicima 260.000 kune i za osobe s invaliditetom 287.000 kuna.

Pročelnica Marač je pojasnila kako je s udrugama razvijena mreža koja djeluje na području socijalnih politika i prati izvaninstitucijsku mrežu koja se širi na području Županije. Istaknula je da se tako šire društveni domovi, potiče se jedinice lokalne samouprave na stjecanje statusa prijatelja djece, a udruge se usmjeravaju u istom smjeru kako bi se sinergijskim učinkom dobila mnogo veća dobrobit za zajednicu nego rascjepkano, malim sredstvima.

Marač je izdvojila neke udruge za čije programe Županija daje podršku, poput Udruge Sv. Vinko Paulski, koja se brine o beskućnicima i koja je napravila iskorak te dosadašnji program pružanja jednog obroka dnevno i omogućavanje osobne higijene štićenicima, proširila u partnerstvu sa Županijom, na pružanje cjelodnevnih usluga obroka i tijekom cijelog tjedna, kao jedini u Hrvatskoj.

Također je Marač navela udruge koje razvijaju svoje programe u prevenciji zlostavljanja, ali i rada s počiniteljima, kao što su udruge “Uzor“, “Oaza” i sklonište Dom Sv. Ane, čiji rezultati su prepoznati i na nacionalnoj razini.

Nadalje, istaknula je i Društvo “Naša djeca” Opatija, udruge “Sreća” i “Portić,” koje provode programe za organizirano provođenje slobodnog vremena djece izvan škole i tijekom školskih praznika te pružanje podrške programima zaštite osoba s invaliditetom, udrugama koje rade s oboljelima od mišićne distrofije,cerebralne paralize, multipleskleroze itd.

“Mi doista imamo na terenu jako dobar obuhvat pokrivenih potreba,” zaključila je Marač te poručila da se stručna pomoć pruža ljudima kojima je i potrebna. Pročelnica je posebice naglasila činjenicu da su na području Gorskog kotara napokon počele osnivati udruge mladih s programima samozapošljavanja i društvenog poduzetništva za mlade, što je bilo vrlo teško ostvariti obzirom da su mladi odlazili na školovanja te ih je malo ostajalo u ruralnim sredinama.

Priprema se projekt “E-županija”

Pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je da se priprema projekta “E-županija” kroz provedenih 5 faza, u što je Županija uložila 1,2 milijuna kuna te bila koordinator, a sudjelovale su i jedinice lokalne samouprave i javnopravna tijela. Formirano je 5 konzorcija jedinica lokalnih saouprava, koje će provoditi daljnji tijek postupka i vršiti prijave na natječaje resornog ministarstva za dodjelu bespovratnih europskih sredstava.

Pročelnik Krpan naveo je da su javnom iskazivanju interesa za pojedine zone javile i komercijalno zainteresirane tvrtke, ali da će se i u onim područjima kojima nije bilo komercijalnog nastojati osigurati bespovratna sredstva kako bi se svim područjima omogućilo spajanje na brzu internetsku vezu, koja je preduvjet modernog razvoj.

Naveo je da će Županija i dalje nastaviti pružati pomoć jedinicama lokalne samouprave putem Regionalne energetske agencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari