PET PROJEKATA

Galerija |PGŽ financira 24 lučka projekta s iznosom od 900 tisuća eura

Idi na originalni članak

Primorsko–goranska županija s 900 tisuća eura sufinancirat će 24 projekta pet Županijskih lučkih uprava – Cres, Crikvenica, Mali Lošinj Novi Vinodolski i Rab. Riječ je o drugoj raspodjeli sredstava za poticanje rada lučkih uprava iz prihoda ostvarenih na pomorskom dobru.

Oglas

Ugovore je u sjedištu Županije potpisala zamjenica župana Marina Medarić s ravnateljima ŽLU Antonom Opatićem, Marijom Kružićem, Velimirom Antićem, Filipom Balijom i Nenadom Debelićem, a potpisivanju je nazočila i resorna pročelnica Izabela Linčić Mužić.

„Prvom raspodjelom sredstava dodijeljeno je 1,6 milijuna eura što ukupno čini 2,5 milijuna eura koje je Primorsko-goranska županija rasporedila Županijskim lučkim upravama. U posljednjoj, prednost su imali projekti u visokoj fazi spremnosti. Ukupno je pristiglo preko 40 projekata, a odabrani su oni za koje možemo garantirati da će biti završeni do kraja ove godine“, navela je zamjenica. Čestitala je ravnateljima te izrazila ponos što gotovo da nema uvale ili rive u nadležnosti primorsko-goranskih ŽLU-a gdje nisu izvedeni neki radovi.

Od ukupno spomenutog iznosa, ŽLU Cres raspoređeno je 43 tisuće eura, ŽLU Crikvenici 457 tisuće eura, ŽLU Mali Lošinj 127 tisuće eura, ŽLU Novi Vinodolski 11 tisuće eura, a ŽLU Rab iznos od 262 tisuće eura.

„Na temelju drugog javnog poziva, ŽLU Crikvenici dodijeljeno je 457 tisuća eura za 12 projekata, od kojih se veći dio odnosi na sanaciju novo dodijeljenih lučkih bazena temeljem izmjene granice lučkog područja. Konkretno, radi se o projektima dogradnje luke Selce, Bršćanovice, Jadranova, Perčin i Omorike, dok je prvi dio sredstava uložen u dogradnju luke Podvorska“, istaknuo je ravnatelj Kružić. Govoreći o planovima u 2025. godini, naveo je da su u pripremi dva velika projekta, dogradnja luke Črni mul težak otprilike 10 milijuna eura i dogradnja luke Omorika otprilike jednake vrijednosti investicije koje je u planu financirati bespovratnim EU sredstvima.

Ravnatelj Debelić naveo je da će ŽLU Rab sredstva utrošiti na sanaciju luka Keki i Palit te izradu projektnih dokumentacija koje će biti temelj za daljnja ulaganja u lučku infrastrukturu. Što se tiče planova u idućoj godini, izdvojio je pripreme projekata za novo EU programsko razdoblje i nastavak ulaganja u luku Rab, Melak infrastrukturu luke Mišnjak.

Debelić je naglasio da sve lučke uprave na području naše županije razvijaju velike projekte što je dokaz uspješnosti županijskog sustava dok je Kružić zahvalio Primorsko-goranskoj županiji, ukazavši da je ona jedina županija koja sav prihod od pomorskog dobra, koncesija i dozvola, vraća u taj resor te tako kontinuirano prati rad ŽLU-a.

Exit mobile version