KAZAO JE ŽUPAN

PGŽ je među najboljima po procijepljenosti, ali i po broju građana koji su se sami popisali preko e-sustava

“Primorsko-goranska županija među najboljima je po procijepljenosti stanovništava, ali i po broju ljudi koji su se do sada popisali preko sustava e-građani. Konkretno cijepljeno je 57 posto odraslog stanovništva, a popisalo se njih 14,1 posto po čemu smo prvi, odmah iza Zagreba”, rekao je župan Zlatko Komadina na početku redovnog susreta s novinarima. Također je uputio čestitke NK Orijentu te pozvao navijače da ih u srijedu podrže na Krimeji na susretu s Dinamom.

Od odluka s prošlotjednog Kolegija izdvojio je donošenje Nacrta prijedloga Plana davanja koncesija na pomorskom dobru na području Primorsko-goranske županije za 2022. godinu koji je upućen na raspravu Županijskoj skupštini. Plan obuhvaća dodjelu 13 novih koncesija, najvećim dijelom na plažama od čega se očekuje prihod preko 800.000 kuna.

“Plan je prošao javnu raspravu, a ovo je prilika vijećnicima da kažu ukoliko imaju primjedbe, da se raspravi, kako se ne bi desila neka “naknadna pamet”. Ako Plan prođe, svaka koncesija ide na pojedinačno usvajanje, odnosno dodjelu”, istaknuo je župan. Izvijestio je također da je Županija prepoznala inicijativu pod nazivom Moje mjesto pod suncem, a kroz koju je izrađena didaktička slikovnica za djecu.

Slikovnica poprima razne motive kako bi se dočarale vrijednosti kao što su hrabrost, mašta, pravednost i jednakost. Slikovnica potiče djecu da promišljaju o različitim emocijama te važnosti održavanja zdravih društvenih odnosa. PGŽ je osigurala 18.540,00 kn gradovima Delnice, Cres i Crikvenica te općini Viškovo svakome po 4.635,00 kn za didaktičku slikovnicu koja će se podijeliti djeci predškolske dobi i prvašićima. Župan je podsjetio da je PGŽ prva županija koja je ponijela titulu Županija prijatelj djece.

Pročelnik UO za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan izvijestio je o odluci Kolegija župana kojom je osigurano u proračunu za ovu godinu 1.190.000,000 kuna za sufinanciranje mreže sanjkališta u Gorskom kotaru.

Na ovaj program mogu se javiti sve goranske jedinice lokalne samouprave koje iz programa mogu dobiti do 750.000,000 kuna uz uvjet da same osiguraju 20 posto potrebnog iznosa za uređenje sanjkališta na svom području. Pročelnik Krpan dodao je da je ovaj program rezultat razgovora s načelnicima i gradonačelnicima koji su iskazali želju da uređenjem malih sanjkališta poboljšaju zimsku ponudu za izletnike, turiste i rekreativce.

VIDEO DANA:

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović u izvještaju o epidemiološkoj situaciji naveo je kako ohrabruju podaci o rastu broja cijepljenih od 20 posto tjedno. “Dok je prisutna značajna transmisija pozivam građane da se odazovu jer svi brojčani pokazatelji govore da cjepivo spašava od težih oboljenja. Primjerice od 1837 oboljelih u četvrtom valu samo njih 240 ili 13 posto je cijepljenih osoba, a samo su četiri umrle osobe i to starije od 70 godina s drugim kroničnim oboljenjima”, rekao je Mićović.

Dodao je da su danas na području PGŽ 4 novooboljele osobe, a 49 ih je ozdravilo, pa se broj aktivnih slučajeva smanjio i sada iznosi 627. Sva četiri novooboljela osoba su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena i pripadaju radnoj populaciji. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 456 uzoraka brisova u hitnoći, što znači kako udio pozitivnih unutar broja testiranih iznosi 0.87%. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je povećan za 2 osobe u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 30. U KBC-u Rijeka je na respiratoru u jedinici intenzivne skrbi 9 osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u regionalnom COVID-19 centru KBC-a Rijeka je nažalost jedna osoba preminula. Novinare je zanimalo kakva je situacija među školskom populacijom, gdje je prema riječima ravnatelja Mićovića 100 pozitivne djece i to 66 iz osnovnih, a 34 iz srednjih škola. U samoizolaciji je trenutno 390 učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari