DAN PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE

PGŽ među najuspješnijima po povlačenju europskih sredstava; Ugovoreno 424 milijuna kuna za 65 projekata

Povodom Dana Primorsko-goranske županije u Hotelu Royal u Opatiji održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su dodijeljene županijske nagrade i obilježena 29. obljetnica od konstituiranja.

Ovogodišnja nagrada za životno djelo pripala je mons. dr. sc. Ivanu Devčiću, a dobitnici godišnje nagrade su djelatnici Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Veslački klub „Jadran“ i Siniša Kuharić. Nagrade su uručili župan Komadina i predsjednik ŽS Marko Boras Mandić uz čestitke dobitnicima i zahvalu na njihovom doprinosu razvitku i ugledu Županije.

“PGŽ održala stabilnost “

U svom obraćanju prisutnima, župan Zlatko Komadina istaknuo je da je u posljednje dvije godine Primorsko-goranska županija u svim sektorima nadležnosti održala stabilnost te uspješno nastavila trend kapitalnih i investicijskih ulaganja.

“Koroni usprkos mi smo radili i gradili, pa smo tako prošli mandat zaključili dovršetkom tri velike investicije, dogradnje i rekonstrukcije škole Jelenje-Dražice sa sportskom dvoranom, novog objekta Doma zdravlja u Novom Vinodolskom i jedinstvenog projekta iz područja zaštite i promocije naše prirodne baštine, Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici. U 2022.godinu ušli smo s usvojenim konsolidiranim proračunom od 1,525 milijardi kuna, te 389 milijuna kuna izvornog proračuna.

Velike investicije i zahtjevni projekti

Započinjemo s velikom investicijom izgradnje OŠ u Viškovu, dogradnjom OŠ u Kastvu, nastavljamo s lani započetom rekonstrukcijom OŠ na Rabu te izgradnjom sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci. Ukupna vrijednost tih projekata je gotovo 80 milijuna kuna. Do 2024. godine 91 milijun kuna namijenjen je opremanju objekata u zdravstvu za novi Dom zdravlja u Opatiji, a pokrenuli smo i veliki projekt izgradnje Zdravstvenog centra Rujevica gdje će biti preseljeni Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja te sjedište HGSS-a s helikopterskom bazom.”

VIDEO DANA:

PGŽ je među najuspješnijim županijama po povlačenju novca iz europskih fondova, istaknuo je župan te podsjetio da je u ovom trenutku u provedbi 65 projekata za koje su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od oko 424 milijuna kuna.

Ističući suradnju sa Sveučilištem u Rijeci, župan je govorio o županiji znanja i brojnim razvojnim potencijalima te uspješnom povezivanju znanosti i realnog sektora s ciljem razvoja gospodarstva i stvaranja još boljih uvjeta za budućnost ovog kraja.

Solidarnost s ukrajinskim građanima

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, župan Komadina je pozvao na predanost miru i dijalogu i u ime stanovnika Primorsko-goranske županije izrazio solidarnost s ukrajinskim građanima. Istaknuto je kako je Županija među prvima izdvojila sredstva za pomoć Ukrajini, a preko županijskog Crvenog križa kontinuirano se organiziraju kontakti za smještaj ukrajinskih obitelji.

Djelatnicima kliničkog bolničkog centra Rijeka godišnja nagrada uručena je za izuzetan doprinos u zaštiti zdravlja stanovnika u borbi protiv bolesti Covid-19.

Veslačkom klubu „Jadran“ za postignute rezultate te izniman doprinos razvoju i promicanju sporta našeg podneblja, a povodom 100 godina uspješnog djelovanja i rada Kluba te Siniši Kuhariću za predani rad, promicanje i unapređenje sporta osoba s invaliditetom u svrhu što bolje inkluzije i aktivnog sudjelovanja u društvu.

Veliko priznanje za djelatnike KBC-a Rijeka

Ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić zahvalio se na nagradi i kazao kako je ona veliko priznanje za djelatnike KBC-a Rijeka i motivacija da ustraju u pružanju najbolje moguće zdravstvene zaštite građanima.

Direktor Veslačkog kluba “Jadran” Ivo Zrilić naveo je kako iza velike stote obljetnice ovog kluba stoji mnogo rada i truda veslača i veslačica koji su na sportskim natjecanjima osvajali medalje i promovirali Primorsko-goransku županiju dok je Siniša Kuharić posvetio nagradu svima sudionicima sportskih programa koje vodi.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je nadbiskupu, monsinjoru dr. sc. Ivanu Devčiću za iznimnu ulogu i velike zasluge u razvoju ekumenizma i međureligijskog dijaloga te za poticanje suradnje Crkve i lokalne zajednice na projektima od važnosti za stanovnike Primorsko-goranske županije.

Mons. Devčić: “U PGŽ prevladava stav uvažavanja različitosti”

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio mons. dr. sc. Devčić koji je istaknuo kako su današnja društva svjetonazorski veoma šarena, ali da je upravo raznolikost ta koja nas obogaćuje.

„U današnjem hrvatskom društvu, a posebno u našoj županiji, stav uvažavanja različitosti prevladava. Smatram da je to ispravan put, koji i Katolička Crkva na čelu s Papom Franjom slijedi i sve nas poziva i potiče da u skladu sa svojim mogućnostima njime idemo, jer drugog puta za miran i prosperitetan zajednički život nema“, rekao je uz zahvale županu Zlatku Komadini na izvrsnoj višegodišnjoj suradnji Županije i Nadbiskupije.

Uoči svečane sjednice, županijsko izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Markom Borasom Mandićem, pred Središnjim križem na groblju Drenova položilo je vijenac u spomen na sve preminule građane i poginule branitelje s područja Primorsko-goranske županije.

Uz županijske vijećnike, pročelnike, gradonačelnike i načelnike te saborske zastupnike s područja županije, gosti na svečanoj sjednici bili su istarski župan Boris Miletić, ličko-senjski župan Ernest Petry te zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, kao i državni tajnik Željko Plazonić i rektorica Snježana Prijić Samaržija.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Mia Negovetić, ambasadorica županijskog projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“, u haljinama s motivima iz vremena Frankopana koje je kreirao poznati svjetski dizajner Juraj Zigman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja