SUSRET S NOVINARIMA

PGŽ među vodećima po broju samostalno popisanih osoba

Zamjenik župana Petar Mamula redovni susret s novinarima otvorio je čestitkom u povodu Svjetskog dana turizma svim turističkim djelatnicima u našoj Županiji te zahvalio svim građanima koji su iskoristili mogućnost samostalnog popisivanja stanovništva. Primorsko-goranska prva je županija nakon Grada Zagreba po broju samopopisanih osoba, a radi tehničkih problema rok za digitalni popis produžen je do danas u ponoć.

„Što se školstva tiče, ljeta u Županiji nije bilo. Radovi su tekli punom parom i investirano je oko 5 milijuna kuna u održavanje objekata“, rekao je zamjenik župana Mamula i istaknuo ulaganja u sustav centralnog grijanja Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, izmjenu vanjske stolarije OŠ Bakar, energetsku obnovu sportske dvorane OŠ Klana, radove na školskoj sportskoj dvorani Medicinske škole, početak dogradnje škole na Rabu i opremanje učionica i kabineta OŠ Drago Gervais Brešca u Matuljima.

Zamjenik Mamula najavio je i 4. sjednicu Županijske skupštine koja će se održati u srijedu, 29. rujna 2021. s početkom u 10 sati u Hotelu Royal u Opatiji. Na dnevnom redu je više točaka, a vijećnici će, između ostalog birati i potpredsjednika Skupštine. Pozvao je i pripadnike srpske te talijanske nacionalne manjine da u nedjelju 3. listopada iskoriste svoje pravo i iziđu na dopunske izbore na kojima se biraju dva predstavnika srpske i jedan predstavnik talijanske nacionalne manjine koji će ih zastupati u Županijskoj skupštini.

Pročelnik Ureda županije Goran Petrc izvijestio je o raspodjeli sredstava za pokroviteljstvo manifestacija koje se održavaju od lipnja do prosinca. Ukupno je dodijeljeno 622 tisuće kuna za 142 programa udruga, dok je na godišnjoj razini sufinanciran 381 program s 2,8 milijuna kuna. Vatrogasna zajednica, HGSS i ostale organizacije od interesa za civilnu zaštitu dodatno su financirane s oko 3 milijuna kuna.

Glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević naveo je kako u posljednja dva tjedna bilježimo stagnaciju epidemijskog vala, te da je izbjegnuto opterećenja bolničkog sustava. Prvenstveno radi značajnog prebolijevanja i solidne procijepljenosti stanovništva. Posljednjih dva tjedna bilježi se prirast od 50% broja novocijepljenih osoba i iznosi tri tisuće osoba tjedno, a nije zanemariv podatak kako je u PGŽ-u cijepljeno i oko 70-75 posto zdravstvenih djelatnika.

Cijepljenje se odvija u Dvorani Zamet od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a od 15 do 18 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ-a gdje se cijepiti može i subotom od 8 do 18 sati.

U PGŽ-u je danas na 430 obrađenih uzoraka briseva pet novooboljelih osoba, dok su 52 osobe ozdravile. Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti iznosi 613. U KBC-u Rijeka se na respiratoru nalazi šest pacijenata, a tijekom jučerašnjeg dana preminula je jedna necijepljena starija osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari