POKAZALA ANALIZA

PGŽ među vodećima po ulaganju u kulturu

Primorsko-goranska, uz Istarsku, Osječko-baranjsku, Zadarsku, Međimursku i Splitsko-dalmatinsku, među vodećim je po izdvajanjima za kulturu u Republici Hrvatskoj, pokazala je analiza portala Župan.hr napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna, ujedno i podataka o izvršenju proračuna.

Primorsko-goranska županija izdvojila je lani za kulturu 71,34 kune po stanovniku, odnosno 1,25 posto proračunskog udjela te je povećala sredstva na godišnjoj razini za 2,6 milijuna kuna.

Putem javnih potreba u kulturi Županija sufinancira programe ustanova u kulturi kojima nije osnivač, ali programskom djelatnošću imaju značenje za cijelu Županiju i šire (Hrvatsko narodno kazalište I. pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka, Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Art kino…) te sadržaje koji su od posebnog značaja za Županiju ili lokalnu zajednicu, a koji provode ustanove u kulturi, udruge ili ostale neprofitne organizacije.

Sufinanciraju se i kulturne manifestacije u funkciji promocije lokalne zajednice i turizma, kao što su Ljetne priredbe Krk, Goranovo proljeće, Kastafsko kulturno leto, Lubeničke glazbene večeri, Osorske glazbene večeri, Rapske glazbene večeri, Međunarodni festival malih scena, Liburnia jazz, i sl.

Praćeni su i muzejski, galerijski i likovni programi u realizaciji strukovnih i drugih udruga, pomagani su razni glazbeni programi i sufinancirani kazališno-scenski programi amaterskih kazališta i udruga. Posebno je značenje dano programima katedri čakavskih sabora kojima se putem literarne, glazbene i izdavačke djelatnosti njeguje i vrednuje autohtoni izričaj, posebno prepoznatljiv i vrijedan na prostoru Županije, radi očuvanja i razvoja domaće čakavštine i prenošenja kulturnog nasljeđa budućim naraštajima.

Također, sufinanciraju se i programi koji doprinose razvoju publike te programi namijenjeni djeci školske dobi koji se izvode u školama kojima je osnivač Županija.

Lani je za javne potrebe u kulturi sufinancirano 195 programa u iznosu od 2,1 milijun kuna, a ove godine 161 program u vrijednosti 290 tisuća eura, odnosno gotovo 2,2 milijuna kuna.

Program subvencioniranja trgovačkih društava i obrta u djelatnosti kulture pokrenut je 2017. godine. U prvom redu namijenjen je djelatnosti izdavaštva i filmske/video umjetnosti, sa svrhom potpore malim i srednjim izdavačima s područja Primorsko-goranske županije ili izdavača čija su djela tematski vezana uz područje Primorsko-goranske županije te trgovačkih društava ili obrta koji se bave filmskom/video djelatnošću. Lani je dana potpora za 11 programa vrijednosti 110.000 kuna, a ove za devet programa u vrijednosti 688 tisuća kuna, odnosno 91,3 tisuće eura.

U nastojanju da se pridonese unaprjeđenju kvalitete kulturnih djelatnosti 2004. godine utemeljen je fond iz kojeg su nagrađivana najbolja umjetnička ostvarenja u protekloj godini, a riječ je o nagradama kojima se potiče kvaliteta kulturnog stvaralaštva. Lani je dodijeljeno 18 nagrada u vrijednosti od gotovo 214 tisuća kuna, odnosno 28,4 tisuće eura.

Primorsko-goranska županija bila je i vodeći partner u realizaciji projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana čija je provedba završila u svibnju 2021. Kroz Projekt je stvoren kulturno-turistički proizvod koji daje novu društveno-ekonomsku vrijednost kroz turističku valorizaciju te doprinosi zadovoljavanju kulturnih, društvenih i ekonomskih potreba regije. Ruta obuhvaća 17 frankopanskih kaštela i dvoraca te tri sakralna zdanja, od čega su u osam objekata smješteni novouređeni interpretacijski centri – u Kraljevici, Krku, Bakru, Bribiru, Čabru, Brodu na Kupi te na Trsatu i Grobniku, a Ruta je povezana prometnom i pješačkom signalizacijom.

Nakon što je Projekt završio, nastavljane su aktivnosti na održivosti rezultata. Projekt je prezentiran na sajmovima u zemlji i inozemstvu, ostvarene su suradnje s lokalnim umjetnicima i gospodarstvenicima, educirani su interpretatori, održan je niz radionica i predstava, osmišljeni su prepoznatljivi proizvodi i usluge.

Više na portalu Župan.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari