TOP 5 ŽUPANIJA

PGŽ među vodećima po ulaganju u vatrogastvo

S izdvojenih 0,20 posto za vatrogastvo u 2021. godini Primorsko-goranska županija je u top pet županija. Za vatrogasce najvažniji je projekt u Šapjanama, pokazala je analiza portala župan.hr.

U 2022. godini Županija je za redovnu djelatnosti i požarnu sezonu isplatila Vatrogasnoj zajednici PGŽ iznos od 2,65 milijuna kuna (351,7 tisuća eura). U 2023. godini planiran je iznos od 292,7 tisuća eura.

Primorsko-goranska županija prepoznala je važnost prenamjene bivšeg vojnog kompleksa (vojarne „Boršt“) u Šapjanama za potrebe razvoja Centra za obuku interventnih službi PGŽ. Centar se nalazi unutar prostora veličine oko 15.700 m2 te je od strane Vlade RH 2008. godine dodijeljen Vatrogasnoj zajednici Primorsko – goranske županije na korištenje u periodu od 50 godina.

Procijenjena ukupna vrijednost investicije je oko 10 milijuna eura, a do 2023. godine u građevinske radove, izrade građevinske dokumentacije, nabavke opreme, energetske obnove Upravne zgrade, nabavke Poligona za orijentaciju/Labirinta i dr. uloženo je oko 1,5 milijuna eura (ulagači-Primorsko – goranska županija, Vatrogasna zajednica PGŽ, Područna vatrogasna zajednica Liburnija, Općina Matulji, Komunalac, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo obrane, EU fondovi).

Primorsko – goranska županija je iz Proračuna za potrebe razvoja Centra do 2023. godine uložila ukupno oko 820 tisuća eura.

Tijekom proteklih godina Centar je sukladno usvojenom projektnom zadatku i idejnom rješenju sukcesivno realizirao pojedine programske sadržaje (poligoni, učilišta, skladišta, obnova zgrade…) te se je u kontinuitetu koristio za potrebe uvježbavanja vatrogasaca, postrojbi iz sustava civilne zaštite županije, gradova i općina, državnih intervencijskih postrojbi, društava crvenog križa, gorskih službi spašavanja, hitne medicine, policije i dr.

Od izuzetnog značaja je da Centar sa svim svojim potrebnim cjelinama bude na raspolaganju operativnim snagama iz sustava civilne zaštite kako bi planskim i sustavnim uvježbavanjem odgovorili na sve veće izazove uzrokovane izvanrednim situacijama, odnosno sve češćim nepogodama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Uz EU sredstva 2020. godine uspješno je realizirana 406 tisuća eura energetska obnova Upravne zgrade Centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari