GORSKOM KOTARU 2,6 MIL. KUNA

PGŽ osigurala gotovo 8 mil. kn za bespovratne potpore malim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima

Sveukupno je zaprimljeno 287 prijava od objave javnog poziva početkom svibnja do kraja lipnja. Njih 237 bilo je formalno ispravno i prihvatljivo za dodjelu potpora

U Željezničko tehničkoj školi Moravice zamjenik župana Petar Mamula i resorna pročelnica Melita Raukar poduzetnicima s područja Gorskog kotara podijelili su ugovore o dodjeli potpora u sektoru malog gospodarstva za nabavu opreme i sufinanciranje troškova vezanih za prilagodbu poslovanja zbog epidemije bolesti COVID-19.

Također, uručili su i ugovore o dodjeli potpora vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva za provedbu mjera za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ.

„Drago mi je što smo okupili na drugom krugu dodjele potpora. Korona kriza je zahvatila sve, a najviše gospodarstvenike, o kojima ovise lokalni, regionalni i državni proračuni. Vjerujem da će ovo osigurati likvidnost, a ono što me veseli je da ljudi investiraju i žele modernizirati poslovanje. Bez obzira što je inicirano radi krize, vjerujem da će ovo postati trajna potpora poduzetnicima s područja Primorsko-goranske županije. Kako se pokazalo sredstva su pun pogodak, zato ćemo i nastojati rebalansom proračuna najesen osigurati još dio sredstava za potporu“ rekao je Mamula.

Pročelnica Raukar podsjetila je kako se već četvrtu godinu provodi program mjera za ruralni razvoj, a mjere od prijašnjih godina su se nastojale prilagoditi radi sveukupne situacije:

„Imali smo velik broj prijava, u prvom krugu za Gorski kotar je podijeljeno 28 ugovora, danas ih imamo 35. Htjeli smo pomoći na način da refundirate sredstva za ona ulaganja koju sam vam bila važna i potrebna. Što se tiče poljoprivrednih gospodarstva, predvidjeli smo 3 nove mjere – sufinanciranje za očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava; za razvoj i obnovu stočnog fonda na području GK i za investicijsko ulaganje u unapređenje prerade poljoprivrednih proizvoda i ulaganje u razvoj tržišta“.

U ime poduzetnika obratio se Nenad Vidmar koji je rekao da mu je drago što Županija vodi brigu o Gorskom kotaru: „Mi sami ovisimo o sebi najviše, tako da nam poticaji od lokalne samouprave i županije itekako puno znače“, dok su se u ime poljoprivrednih gospodarstva zahvalili Anita Pintar i Vid Arbanas.

Sveukupno je zaprimljeno 287 prijava od objave javnog poziva početkom svibnja do kraja lipnja. Njih 237 bilo je formalno ispravno i prihvatljivo za dodjelu potpora. Raspoređeno je svih planiranih 6,4 mil. kn za 209 poduzetnika i to 2,0 mil. kn za poduzetnike iz Gorskog kotara (njih 63) te 4,4 mil. kn za poduzetnike iz priobalja i otoka (146).

Što se tiče potpora vlasnicima poljoprivrednih gospodarstva s područja Gorskog kotara za provedbu mjera za očuvanje i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ nakon prvog kruga, za Gorski je kotar odobreno novih 7 potpora za sufinanciranje u ukupnom iznosu od 113.734,84 kuna. Zajedno s prethodnim rasporedom za Gorski kotar odobrene su potpore poljop. gosp. u ukupnom iznosu od 443.523,46 kuna za 20 projekata. Ukupno Osigurana proračunska sredstva za provedbu mjera u poljoprivredi u 2020. godini iznose 1.417.356,37 kuna od čega 817 tisuća za priobalje i otoke te 600 tisuća za Gorski kotar.

Županija je kroz ove bespovratne potpore malim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima dodijelila gotovo 8 milijuna kuna bespovratno za oko 250 potpora, od čega je 2,6 mil.kn posebno izdvojeno za Gorski kotar.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari