DEMOGRAFSKA MJERAMJER

PGŽ planira sufinancirati obnovu stanova za najam mladim obiteljima

Idi na originalni članak

Oglas

O tijeku provođenja projekta „Zdravstveni centar Rujevica – Istok“ kojim će se izgraditi centralna zgrada Doma zdravlja planirana u novoj urbanoj gradskoj sredini na Rujevici u Rijeci govorio je zamjenik župana Vojko Braut, na održanoj redovitoj konferenciji u sjedištu Primorsko-goranske županije.

„Dobra vijest je da je Grad Rijeka pri kraju izrade Urbanističkog plana uređenja sekundarnog gradskog središta Rujevica koji bi trebao biti na Gradskom vijeću do kraja ove godine. Po usvajanju UPU-a, Primorsko-goranska županija raspisat će javnu nabavu za projektiranje nove zgrade u kojoj će se smjestiti svi sadržaji specijalistike, odnosno sekundarne zdravstvene zaštite“, rekao je zamjenik.

Informirao je i o obnovi voznog parka Doma zdravlja Primorsko-goranske županije s 20 novih vozila ukupne vrijednosti 271.981,60 eura, koja će biti raspoređena po Ispostavama Doma zdravlja PGŽ čime će se znatno doprinijeti dostupnosti i unapređenju kvalitetne usluge patronažne zdravstvene zaštite, zdravstvene njege u kući i palijativne skrbi.

Govoreći o projektu “Izrada socijalnog plana Primorsko-goranske županije“ pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač istaknula je kako će se istim unaprijediti proces socijalnog planiranja na razini Županije koristeći se novom metodologijom procjene potreba te kroz provedbu specijaliziranih edukacija osnažiti stručnjake koji su direktno uključeni u proces izrade i provedbe socijalnog plana. Ukupan odobreni proračun projekta iznosi 67.733,03 eura s intenzitetom sufinanciranja troškova od strane Europskog socijalnog fonda plus u iznosu od 85%, dok vlastito učešće Županije iznosi 10.159,95 eura. „Terensko prikupljanje podataka je pri kraju i tijekom listopada imat ćemo objedinjene podatke i krenuti u izradu socijalnih planova po novoj metodologiji koji će biti potpuno održivi i potpuno primjenjivi potrebama građana“, istaknula je pročelnica.

Najavila je raspisivanje javnog poziva za sufinanciranje obnove stanova u vlasništvu gradova i općina na području županije koji će se potom davati u dugoročni, društveno dostupan najam mladim obiteljima. Vrijednost ovog Javnog poziva je 120 tisuća eura na koji se mogu javiti zainteresirane jedinice lokalne samouprave, pri čemu je pročelnica Marač istaknula da je ovo dokazano učinkovita mjera rješavanja stambenog pitanja i zbrinjavanja mladih obitelji.

Podsjetimo, do sada je uređeno 9 stambenih jedinica i to u Čabru, Vrbovskom, Mrkoplju, Cresu  te u gradu Rijeci.

Osvrnula se i na održanu konferenciju Hrvatskih zajednica županija na kojoj je predstavljen priručnik u autorstvu pročelnice i voditelja Pododsjeka za socijalnu politiku, mlade i društveno poduzetništvo Daniela Trošića „Socijalne inovacije u javnoj upravi“ koji sadrži primjere dobre prakse u resoru socijalnih politika.

„Mi smo prva županija koja pokazuje na koji način bi trebalo nastaviti s provođenjem nadstandarda i to na temelju našeg dugogodišnjeg iskustva, s obzirom na to da mi u našoj županiji već 14 godina provodimo brojne socijalne inovacije u resoru socijalnih politika, kao i u drugim područjima. Priručnik je prihvaćen jako dobro tako da vjerujem da će se u tom smjeru nastaviti razvijati kreiranje javnih politika, tim više što sada Europski socijalni fond plus ima područje u koje spadaju i socijalne inovacije kojim će biti više mogućnosti za financiranja“, istaknula je Marač.

Obavijestila je i o tome da je Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica početkom kolovoza objavio Javni natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Centra, a otvaranje ponuda pristiglih na natječaj održat će se 25. rujna 2024. godine s početkom u 13 sati u sjedištu Centra.

O raspisivanju drugog Javnog natječaja za odabir programa javnih potreba u području tehničke kulture PGŽ za 2024. godinu govorila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić za koji je rebalansom županijskog Proračuna osiguran iznos od 31.800,00 eura. Programska područja ostala su ista kao i u prvom natječaju – Poticanje i promicanje tehničke kulture, Poticanje odgoja, obrazovanja i osposobljavanja za stjecanje tehničkih tehnoloških i informatičkih znanja i vještina te Poticanje inventivnog rada, razvoja i širenja znanstvenih i tehničkih dostignuća. Natječaj je otvoren do 17. listopada 2024. godine na koji neprofitabilne udruge i organizacije civilnog društva mogu prijaviti po dva programa koja se provode u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 18. prosinca 2024. godine.

Primorsko-goranska županija osigurala je gotovo 110 tisuća eura u 2024. godini za javne potrebe u tehničkoj kulturi.

Povodom Svjetskog dana turizma, Primorsko-goranska županija kroz Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu treću godinu zaredom organizira posebne aktivnosti i programe kako bi kroz kulturni turizam promovirala županijsku baštinu.

„To je dan koji prepoznaje važnost turizma, ali ne samo s gospodarskog aspekta, već i kao sredstvo za jačanje međuljudskih odnosa i promicanje kulturnog razumijevanja. Ove godine organiziramo tri autobusa koji će u tri destinacije odvesti naše sugrađane i sve zainteresirane“, istaknula je pročelnica.

Na izlete se kreće u petak, 27. rujna 2024. ujutro s Jelačićeva trga u Rijeci. Prvi autobus polazi u 8:30 i vodi prema Vinodolu u okviru kojeg će se obići Hreljin, Drivenik, Bribir i Grobnik. Planirani povratak u Rijeku je oko 17 sati. Drugi autobus kreće u 9 sati za Gorski kotar i izlet obuhvaća posjete Kraljevici, Brodu na Kupi, Staroj Sušici i Grobniku. Planirani povratak u Rijeku je oko 19 sati, dok treći autobus za koji su prijave zatvorene, kreće u 9 sati i vodi na otok Krk gdje će putnici posjetiti Košljun i Vrbnik. Planirani povratak u Rijeku je oko 17 sati.

Izleti su besplatni, ali je zbog ograničenog broja mjesta potrebna prethodna prijava putem poveznice.

Najavljena je i binauralna predstava „Monodrama Ana Katarina“ koja će se održati 15. listopada 2024. godine u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka povodom Međunarodnog dana bijelog štapa. Posebnost predstave je što se slabovidnim i slijepim osobama omogućuje da na poseban način dožive predstavu jer se tijekom izvedbe nose slušalice za binauralni ritam. Za Udrugu slijepih i slabovidnih rezervirano je 30 mjesta, dok će preostalih 70 biti otvoreno za širu javnost te se svi zainteresirani mogu prijaviti u PPMHP ili u županijskom resornom upravnom odjelu.

Exit mobile version