ORGANIZIRAN IZET

PGŽ prezentirala kreativne i turističke potencijale KTR “Putovima Frankopana”

Pod motom „Heroji imaju svoj kraj, priče o njima ne“, u organizaciji Primorsko-goranske županije, održan je jednodnevni izlet uz stručno vodstvo odabranim lokacijama Kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana” s ciljem predstavljanja rute i povijesti velikaške obitelji turističkim djelatnicima, agencijama, predstavnicima gradova i općina koji su uključeni u projekt, nekoliko fakulteta Sveučilišta u Rijeci te medijima.

Putovanje je započelo u Gorskom kotaru posjetom Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi. U četiri stoljeća starom kaštelu smješten je Interpretacijski centar KTR „Putovima Frankopana“ i Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“. U Brodu na Kupi opisan je odnos obitelji Frankopan i Zrinski prema prirodi. Postav nudi zanimljiv prikaz značajki i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Naime, otkad je Frankopanima krajem 14. stoljeća dodijeljena kraljevska povelja za istraživanje, kopanje i preradu zlata, srebra i drugih metala, oni su na području Gorskoga kotara izvlačili željeznu rudu. Zrinski su nastavili njihovim putem, a posebno su unaprijedili iskorištavanje šuma dok su obje obitelji dobro poznavale ljekovitost biljaka. Naročito su se u tome isticale žene, a kućne su apoteke bile dobro opremljene priborom za liječenje i brojnim receptima.

Druga lokacija izleta bio je dvorac Nova Kraljevica. Godine 1651. započeo ga je graditi Petar Zrinski kao rezidenciju moćne feudalne dinastije. Graditelji, najvjerojatnije Venecijanci, veliki pravokutni kompleks odredili su s četiri velike kule smještene na kutovima. Za uređenje unutrašnjosti pobrinula se Katarina Frankopan, supruga Petra Zrinskog. Glavni salon bio je ukrašen kožnim pozlaćenim tapetama s mramornim kaminima, podovi popločani mramornim mozaikom, a okviri vrata načinjeni od crnoga i bijeloga mramora. Posjetiteljski centar kaštela interpretira cijelu Rutu, a interpretacijski centar prikazuje temu Urota Zrinsko-frankopanska. U „bijeloj sobi“ prikazani su video materijali koji inovativno i suvremeno rekreiraju mnoge frankopanske priče.

Ruta je predstavljena i kroz kaštel u Driveniku kojim su Frankopani branili i nadzirali promet kroz Vinodol, a dobili su ga u posjed darovnicom hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. za svoje ratne zasluge. Naziv kaštela Drivenik, jednog od devet gradova što ih spominje Vinodolski zakon, svjedoči da je prvotno bio drven. Tek je u razdoblju od 13. od 15. stoljeća izgrađen u kamenu. Ondje je za izletnike udruga „Ordo Sancti Viti“ oživjela povijest i prezentirala srednjovjekovnu borbu i streličarstvo. Priređeno je i kušanje začinjenih vina, a moglo se okušati i u plesnim koracima srednjeg vijeka.

Posljednje odredište frankopanskog putovanja, Hotel „Balatura“ u Triblju, mjesto je koje odaje počast tradiciji i suživotu s prirodom, za što je i okrunjen nagradom „Suncokret ruralnog turizma“ i savršeno se poklapa s načinom života i razmišljanjima Frankopana i Zrinskih. Uz jedinstveni meni, za glazbeni program bio je zadužen „Trio Veljak“.

Izlet od „Deset do deset“ sati bio je obogaćen i frankopanskim piknikom uronjenim u prekrasnu prirodu „Vilinskog gaja“, degustacijom krčkih delicija, frankopanskih vina, pjenušca, torte DeliciAne sastavljenoj prema izvornoj recepturi kuharice iz 17. stoljeća te kruha Frangipane koji je predstavio njegov autor Ranko Lipovšćak, vlasnik ekološke pekare Demetra, a kreirao ga istražujući izvorne zapise. Naime, kako je rečeno, lomljenje kruha (tal. frangere pane – lomiti kruh) smatra se univerzalnim simbolom mira i snažnim simbolom Frankopana jer su ga upravo imali na svome novome grbu.

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, istaknula je kako je svrha izleta „Jedan dan s Frankopanima“ bila upoznati širu javnost sa svim potencijalima i mogućnostima koje ova ruta nudi te prezentirati kako se s rutom mogu stvarati razni izleti kombinirajući lokacije koje su posjetiteljima najinteresantnije.

Projekt Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ Primorsko-goranska županija započela je još 2005. godine te je do 2017. godine, uz pomoć EU fondova, obnovljeno 20 objekata povezanima s poviješću Frankopana i Zrinskih na području Gorskog kotara, Vinodola i Krka. U Kraljevici je otvoren prvi Posjetiteljski centar s namjerom stvaranja kulturno-turističke rute koja će trajno uklopiti objekte u kulturni život šire društvene zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari