NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI

PGŽ s 2,5 milijuna kuna subvencionira županijski javni prijevoz u Gorskom kotaru i Općini Vinodolskoj

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija raspisala je više javnih poziva o kojima su na konferenciji za medije u sjedištu Primorsko-goranske županije izvijestili zamjenik župana Vojko Braut i pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Na javni poziv za prijavu projekta za raspodjelu sredstava namijenjenih subvencioniranju usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave s područja Gorskog kotara i Općina Vinodolska. Na raspolaganju je 2,5 milijuna kuna, iznos koji je rebalansom proračuna povećan s dosadašnjih 450 tisuća kuna, a prema riječima zamjenika Brauta, većina goranskih načelnika i gradonačelnika pozdravila je takvu odluku.

Cilj je olakšati međusobno povezivanje, ali i povezivanje sa Rijekom i Zagrebom

„Cilj je olakšati financijske napore JLS-ova kako bile bolje međusobno povezane, kao i sa Rijekom i Zagrebom te premostiti razdoblje do postavljanja pune usluge financiranja javnog linijskog prijevoza na što i dalje utječe niz nejasnoća u primjeni Zakona i Uredbe. U resornom ministarstvu održani su sastanci, a odgovori na pojedina pitanja još se očekuju“, rekao je zamjenik.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Cjelokupna koncepcija od strane PGŽ-a je postavljena, izrađene su tri studije i predviđene održiva i minimalna mreža linija. Trošak minimalne mreže linija, po izračunima prije povećanja cijena energenata, iznosi devet milijuna kuna, što predstavlja opterećenje za županijski proračun, ali stalo nam je do Gorskog kotar, svjesni smo situacije i da JLS-ovi moraju biti povezani“, rekao je zamjenik Braut i podsjetio kako Primorsko-goranska županija s 10 milijuna kuna već subvencionira i prijevoz otočana te s 10 milijuna kuna prijevoz učenika.

Gradovima i općinama s područja Gorskog kotara i Općini Vinodolskoj na raspolaganju je i milijun kuna kroz Javni poziv za pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta, a iznos je također povećan rebalansom proračuna sa 450 tisuća kuna.

Raspisan je i Javni poziv za razvoj zimskog turizma u Gorskom kotaru

Raspisan je i Javni poziv za prijavu projekata odnosno aktivnosti razvoja zimskog turizma u Gorskom kotaru za 2022. godinu. Prihvatljivi prijavitelji su gradovi i općine te mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva iz Gorskog kotara.

VIDEO DANA:

Navedenim programom sufinancirat će se atestiranje vučnica, investicije u opremu, radovi na uređenju sanjkališta, skijališta, staza za skijaško trčanje i ostali sadržaji u funkciji razvoja zimskog turizma. Županija će sufinancirati najviše do 80 posto prihvatljivih troškova, a od raspoloživih 300 tisuća kuna, jedinicama lokalne samouprave osigurano je 200 tisuća kuna, a 100 tisuća kuna subjektima malog gospodarstva. „Radi se o novom projektu oformljenim rebalansom proračuna, a ukoliko povratne informacije budu pozitivne, PGŽ je spremna povećavati iznose sufinanciranja“, najavio je zamjenik župana Braut.

Predstavljen je i Javni poziv za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja koja se provode od 01.07. – 31.12. 2022. godine i od općeg su značaja za Primorsko-goransku županiju. Kako je naveo pročelnik Ureda županije Goran Petrc, ukupno je osigurano 700 tisuća kuna i planirano je sufinancirati oko 150 različitih događanja. Napomenuo je i kako je natječajem za prvu polovicu 2022. godine raspodijeljeno 820 tisuća kuna.

Zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je i o održanoj sjednici Upravnog vijeća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ na kojoj je jednoglasnom odlukom izabran novi ravnatelj ove županijske ustanove, dosadašnji zamjenik ravnatelja, Željko Linšak. Linšak će na mjestu ravnatelja Zavoda zamijeniti profesora Vladimira Mićovića koji odlazi u mirovinu. Tom je prilikom zamjenik Braut čestitao i zahvalio profesoru Mićoviću na uspješnih 20 godina na čelu ove ustanove pogotovo u vrlo izazovnom periodu pandemije koronavirusa tijekom koje je bio, kako je rekao, “na prvoj crti bojišnice”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari