PROJEKT FRIENDSHIP

Studijski posjet u sklopu Mreže udruženja lokalnih vlasti JI Europe: gradonačelnik Filipović član delegacije koja je u sklopu EU projekta prezentirala primjere dobrih europskih praksi u Mongoliji

U ulozi podpredsjednika NALAS-a, Mreže udruženja lokalnih vlasti jugoistočne Europe, riječki gradonačelnik Marko Filipović bio je član delegacije koja je od 1. do 3. srpnja boravila u studijskom posjetu pokrajini Darkhan-Uul u Mongoliji, a u sklopu kojeg je održan i Forum na temu najboljih gradskih praksi organiziran kao dio projekta Friendship (Prijateljstvo) kojeg sufinancira Europska unija.

Cilj projekta Friendship je kroz razmjenu znanja i najboljih praksi dostupnih u EU definirati mogućnosti za razvoj suradnje pokrajine Darkhan-Uul i EU.

Također, s namjerom spomenute razmjene znanja i najbolji praksi, planira se i uspostavljanje međuregionalne platforme koja bi funkcionirala kroz razmjenu i prijenos znanja i najboljih praksi iz gradova i regija EU-a u pokrajinu Darkhan-Uul.

Na tom tragu, održan je i Forum na temu najboljih gradskih praksi na kojem je gradonačelnik Filipović predstavio projekt digitalizacije javnih usluga Grada Rijeke. Svoje su primjere dobre praske predstavili i drugi čelnici europskih lokalnih samouprava.

Uz gradonačelnika Filipovića, u delegaciji NALAS-a bili su i Kelmend Zajazi, izvršni direktor NALAS-a te Dušan Raičević, gradonačelnik crnogorskog Bara, Tadej Beočanin, gradonačelnik slovenske Ajdovščine, a skupu su prisustvovali i Mehmet Onur Partal, direktor Ureda za financije turskog predsjednika te predstavnici i dužnosnici Darkhan-Uul pokrajine među kojima i B. Azjargal, guverner Darkhan-Uul pokrajine koji je sa suradnicima održao i prijem za predstavnike NALAS-a.

Predstavnici NALAS-a održali su i radne sastanke sa svim sudionicima događaja.

Inače, projekt Friendship, čiji je cilj proširiti suradnju između Mongolije i Europske unije u pokrajini Darkhan-Uul i podržati društveni i gospodarski razvoj regije Darkhan, provodit će se 2022.-2025. godine.

Kroz projekt se, među ostalim, želi i ojačati pametna e-uprava uz sudjelovanje građana, poduprijeti razvoj malih i srednjih poduzeća te podržati zeleni razvoj kako bi se osigurao održivi rast pokrajine Darkhan-Uul.

NALAS pak okuplja 14 udruga koje predstavljaju oko 9000 lokalnih vlasti, koje izravno bira više od 80 milijuna građana jugoistočne Europe. Mreža promiče proces decentralizacije u suradnji sa središnjim vladama i međunarodnim organizacijama, smatrajući lokalnu samoupravu ključnom u procesima tranzicije i europskih integracija cijele jugoistočne Europe.

Pokreće i provodi regionalne inicijative za svoje članove i pomaže udrugama da postanu održivi predstavnici lokalnih vlasti u odnosu na središnju vlast. Cilj Mreže je pružanje usluga lokalnim samoupravama za dobrobit građana u regiji i želi se razviti kao centar znanja za razvoj lokalne samouprave u jugoistočnoj Europi, prepoznat među svim relevantnim dionicima.

U skladu sa svojim akcijskim planom, organizira radne skupine za specifične teme važne za lokalnu samoupravu. Fokus djelovanja je  na lokalne financije, urbano planiranje, gospodarenje otpadom, institucionalni razvoj i energetsku učinkovitost.

NALAS je nastao 2001. godine, nakon prvog Foruma gradova i regija Jugoistočne Europe održanom u Skopju, 2000. godine, a u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Mreža je osnovana pod okriljem Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu i Vijeća Europe. Isprva je funkcionirao kao neformalna organizacija s redovitim sastancima, seminarima i programima obuke, a  srpnju 2005. godine postao je službeno registrirana udruga sa sjedištem u Strasbourgu. Tajništvo NALAS-a osnovano je u ožujku 2007. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari