EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

PGŽ sufinancira šest projekata razvoja turističke infrastrukture u Gorskom kotaru, za projekte lučkih uprava na raspolaganju 1,2 milijuna eura

Zamjenik župana Vojko Braut na redovitom susretu s novinarima predstavio je izvještaj o poslovanju županijskih zdravstvenih ustanova u 2022. godini. Ukupni prihodi i primici zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, bez Ljekarne Jadran, u 2022. godini iznose gotovo 601 milijuna kuna, ili 40 posto konsolidiranog proračuna, rekao je zamjenik Braut.

Od tog iznosa, vlastiti prihodi ostvareni su u iznosu od skoro 74 milijuna kuna, što je manje za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, radi smanjenog broja pruženih usluga mikrobiološke dijagnostike vezane uz epidemiju COVID-19.

Iz proračuna Primorsko-goranske županije ustanovama je usmjereno 60 milijuna kuna, od čega 19 milijuna kuna za pokriće manjka, i to Domu zdravlja PGŽ iznos od 7 milijuna kuna, Zavodu za hitnu medicinu PGŽ 10 milijuna kuna i Lječilištu Veli Lošinj iznos od 1,8 milijuna kuna.

Kako je komentirao zamjenik, najveći dio manjka Doma zdravlja PGŽ odnosi se na financiranje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite, ali i nadstandarda, održavanjem rada ordinacija preuzetih od privatnih koncesionara te onih s manjkom broja osiguranika.

Preostali iznos proračunskih sredstava od 16 milijuna kuna raspoređen je zdravstvenim ustanovama za provedbu prioritetnih zdravstvenih programa od društvenog značaja, usluge tekućeg i investicijskog održavanja te nabavku medicinske opreme i ostale opreme.

Prihodi od HZZO-a na temelju ugovornih obveza ostvareni su u iznosu od nešto manjem od 400 milijuna kuna dok ostale prihode čine pomoći temeljem prijenosa sredstava za provođenje EU projekata, sufinanciranje pripravništva u javnim službama i dr. u iznosu od 28 milijuna kuna. Značajan izvor prihoda zdravstvenim ustanovama čine i decentralizirana sredstva, ostvarena u iznosu 24 milijuna kuna.

Što se tiče broja zaposlenih, na kraju izvještajnog razdoblja 2022. godine u zdravstvenim ustanovama je bilo ukupno 2.206 zaposlenih djelatnika, dok je u 2021. godini njihov broj iznosio 2.163, što je povećanje za 43 zaposlena. Najveće apsolutno povećanje broja zaposlenih bilježi Dom zdravlja PGŽ, ukupno 17 djelatnika radi preuzimanje ordinacija koncesionara. U strukturi zaposlenih, u odnosu na vrstu kadra, 73 posto čini zdravstveni kadar i 27 posto nezdravstveni kadar.

Privremeni pročelnik Zlatan Marunić izvijestio je o raspisivanju javnog poziva za prijavu projekata za raspodjelu sredstava poticanja rada županijskih lučkih uprava. Kako je naveo, radi se o sredstvima koje je PGŽ uprihodila od pomorskog dobra, a na raspolaganju u ovoj prvoj raspodjeli je 1,2 milijuna eura.

Pročelnik Krpan informirao je o aktivnostima upravnih tijela PGŽ na pripremi i provedbi EU projekata. Trenutno je prijavljeno pet prekograničnih projekata vrijednih 1,5 milijuna eura. Dodao je da je u fazi priprema projekt energetske obnove Guvernerove palače kao i pet objekata Domova zdravlja u Crikvenici, Delnicama, Ravnoj Gori, Krku i Loparu u vrijednosti od otprilike 5 milijuna eura.

Izvijestio je da je u tijeku i dopuna županijskog plana razvoja od strane radne skupine Otočno partnerstvo te koordiniranje kriterija kojim se otvara mogućnost sufinanciranja otočnih projekata iz fonda vrijednog 150 milijuna eura. Na sljedećoj sjednici Otočnog partnerstva definirat će se i lista županijskih projekata s kojima će se ići prema ministarstvu, rekao je pročelnik.

Donesena je i odluka o odabiru projekata razvoja javne turističke infrastrukture Gorskog kotara, izvijestio je privremeni pročelnik Mladen Brajan. Raspoređeno je 160.900 eura za šest jedinica lokalne samouprave. Općini Mrkopalj sufinancirat će se nastavak gradnje Goranske kuće, Općini Brod Moravice uređenje kupališta, a Gradu Vrbovsko obnova turističke infrastrukture uz rijeku Kupu, Općini Skrad uređenje prostora uz planinarski dom Zeleni Vir, Općini Fužine uređenje Parka Gorica te Općini Lokve uređenje šetnice oko Lokvarskog jezera.

Projekt razvoja javne turističke infrastrukture na tragu je novog strateškog plana razvoja turizma u Primorsko-goranskoj županiji koji će se uskoro naći i pred Županijskom skupštinom, dodao je pročelnik, a u kojem se definira potreba za ulaganjem u razvoj novih sadržaja, posebice na turistički nerazvijenim područjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari