OSNOVANA 1820. GODINE

Galerija | PGŽ u Guvernerovoj predstavila monografiju o dugoj povijesti Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka je predstavljena monografija “Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka 1820. – 2020.”.

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova osnovana je 1820. godine i ubraja se u najstarije škole na području Republike Hrvatske, a monografija govori o njezinoj povijesti, radu škole i dosezima u periodu od osnutka do danas.

Kako je rekao župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, sama škola je više od dva stoljeća okosnica kulture u našem kraju, a baštini priču Ivana Matetića Ronjgova po kojem škola i nosi ime. Iz te su škole izašli su brojni glazbenici koji imaju ulogu u stvaranju glazbe u ovome kraju, stoga se za budućnost glazbe na ovome području ne trebamo brinuti, rekao je i dodao kako su najvažniji događaji djelovanja škole posljednjih 20 godina otvaranje glazbenih odjela na otoku Rabu 2011. godine i na otoku Krku 2015. godine.

O monografiji su govorili urednica Lovorka Ruck i ravnatelj Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov Danijel Trinajstić koji je istaknuo kako ove obljetnice ne bi bilo bez djelatnika škole, sadašnjih i bivših, i njihovih napora da odgoje i obrazuju generacije mladih, a da nije Ronjgova, ne bi bilo niti tradicije primorskoga i istarskoga kraja, sopca, kanata i tanca. Ronjgov je, kaže, izmislio istarsku ljestvicu koja je uvrštena na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a glazba je osnova same škole.

Grafička urednica monografije je Borka Širola, a tiskana je uz potporu Primorsko-goranske županije. Svečanost su koncertnim nastupom obogatili učenici Glazbene škole “Ivan Matetić Ronjsgov”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari