IZGLEDA SJAJNO

PGŽ ULAŽE 12 MILIJUNA KUNA! Riječka Medicinska škola dobit će novu dvoranu

Uskoro kreće izgradnja školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci, a vrijednost projekta, kojega u potpunosti financira Primorsko-goranska županija, je oko 12 milijuna kuna.

Radi se o prvoj školskoj sportskoj dvorani koja se nakon 1990. godine gradi u Rijeci, a sam projekt predstavljen je danas u dvorištu Učeničkog doma Kvarner, uz prisustvo župana Zlatka Komadine i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da Županija godišnje ulaže oko milijun kuna u 18 srednjih škola u Rijeci.„ Zbog lokacija srednjoškolskih objekata ne možemo svugdje graditi dvorane. Od srednjih škola u Rijeci, samo Prva hrvatska sušačka gimnazija i Trgovačka i tekstilna škola imaju dvorane. Zato mi je drago da gradimo školsku sportsku dvoranu Medicinske škole“ rekao je župan te dodao da će ovim projektom svakako porasti kvaliteta izvođenja nastave. Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin naglasila je da je Medicinska škola najveća strukovna škola u Primorsko-goranskoj županiji, pohađa ju gotovo 800 učenika, a zidom je spojena s Učeničkim domom Kvarner u kojemu boravi 300 učenika, tako da će gotovo 1200 učenika koristiti novu dvoranu.

“Gradimo nakon vrlo komplicirane imovinsko-pravne pripreme jednodijelnu školsku sportsku dvoranu ukupne bruto površine od 920 m2. Upravo je danas objavljena javna nabava, a financije smo u potpunosti zatvorili,” istaknula je pročelnica Stilin te dodala da je školska sportska dvorana Medicinske škole peta dvorana u posljednje četiri godine nakon izgradnja školskih sportskih dvorana u Baški, Puntu, Hreljinu te Dražicama.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo projektom s obzirom da Medicinska škola nije imala kvalitetno riješeno pitanje održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture. “Veselim se što će radovi vrlo brzo početi nakon procesa javne nabave. Kao što je župan naglasio, većina srednjoškolskih objekata u PGŽ nalazi se na području grada Rijeke te sam siguran da ovo nije zadnja školska sportska dvorana koja će se graditi,” rekao je Marko Filipović, te dodao kako se nada da će za otprilike dvije godine prisustvovati i svečanom otvorenju reprezentativne školske sportske dvorane u samom centru Rijeke.

Nensi Araminčić, predsjednica školskog odbora Medicinske škole istaknula je kako se radi o jako velikom pomaku u smislu kvalitete odgojno-obrazovnog procesa jer se preko 50 sati nastave tjelesne i zdravstvene kulture tjedno održava u školi. “Osim toga, u školi već preko 20 godina djeluje Školski sportski klub “Medicinar” koji obuhvaća brojne izvannastavne sportske aktivnosti. S ovim projektom sportski duh najveće strukovne škole u PGŽ te gotovo najveće strukovne zdravstvene škole u Hrvatskoj itekako će se moći nastaviti razvijati,” rekla je Araminčić.

Anđelka Jurašić-Mikašinović, ravnateljica Učeničkog doma Kvarner, koji će također biti korisnik nove dvorane, zahvalila je Primorsko-goranskoj županiji na ulaganju koje će poboljšati život učenika u domu. Istaknula je da u Domu provode niz sportskih aktivnosti te će im dvorana jako puno značiti. “Suradnja s Medicinskom školom je izuzetno dobra u svim programima pa ćemo ovime imati priliku dodatno ju poboljšati,” zaključila je ravnateljica Jurašić-Mikašinović.

Realizacija projekta planirana je kroz tri proračunske godine, a projektno rješenje predviđa izgradnju jednodijelne školske sportske dvorane bez gledališta s pratećim i pomoćnim prostorima. Uz izgradnju dvorane predviđeno je i uređenje okoliša i izgradnja pomoćnog natkrivenog zatvorenog ulaza. Ukupna bruto površina građevine iznosi 920 m2. Objekt se planira izgraditi između Medicinske škole u Rijeci i Učeničkog doma Kvarner uz zgradu Medicinske škole u Rijeci s kojom će biti povezan toplom vezom. Početak radova planiran je u drugom dijelu 2021. godine nakon završetka svih postupaka nabava te zaključivanja Ugovora o gradnji s odabranim ponuditeljima. Završetak radova očekuje se u ožujku 2023. godine. Na idejni projekt Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost u studenom prošle godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari