VEĆ OVOG LJETA POČINJU RADOVI

PGŽ ulaže tri milijuna eura u objekte školskog sustava

15.03.2022., Rijeka - Clanovi stozera Civilne zastite u sjedistu Primorsko goranske zupanije dali izjave za medije, povodom prihvata izbjeglica iz Ukrajine. Nacelnik stozera Mladen Sculac, procelnica PGZ za skolstvo Edita Stilin, predsjednica drustva Crvenog kriza PGZ Vesna Cavar, procelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGZ Djulija Malatestinic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Tijekom ove godine PGŽ će u školske objekte čiji je osnivač uložiti tri milijuna eura. Već tijekom ljeta započet će izvođenje radova na dogradnji četiri nove učionice s pripadajućim kabinetima i sanitarijama u OŠ Omišalj Područnoj školi Dobrinj u ukupnom iznosu od 1,4 milijuna eura.

Provedbu projekta sufinanciraju PGŽ i Općina Dobrinj s jednakim udjelima, otkrila je u razgovoru za Novi list resorna pročelnica Edita Stilin. Županija je u svom Proračunu za 2024. godinu osigurala iznos od 450 tisuća eura. Također, završetak treće faze uređenja zgrade OŠ Viktor Car Emin Područne škole Eugen Kumičić u Mošćeničkoj Dragi Županija u ovoj godini sufinancira s iznosom od 165 tisuća eura. Nakon unutarnjeg uređenja zgrade, ovo ljeto obnovit će se fasada, dio krova i prozori. Ukupna vrijednost investicije kroz tri godine koju zajednički financiraju PGŽ i Općina Mošćenička Draga iznosi 450 tisuća eura, navodi pročelnica.

Dodaje i da će se ove godine sanirati krovište Građevinske tehničke škole Rijeka, što će se iz županijskog proračuna financirati s 250 tisuća eura, a radi se o vrlo zahtjevnoj izmjeni pod stručnim nadzorom Konzervatorskog odjela u Rijeci. Uskoro će započeti i radovi na OŠ Fran Krsto Frankopan Brod na Kupi, koja je u programu cjelodnevne škole te su se radi uređenja i opremanja provele mnogobrojne nabave. Radovi koji će se uskoro početi izvoditi “teški” su 200 tisuća eura.

PŠ Dobrinj

Županija financira i nabavku velikog broja školskog namještaja, računalne, uredske, sportske, glazbene, medicinske i komunikacijske opreme, opreme za održavanje i zaštitu i za ostale namjene za devet osnovnih škola, 16 srednjih i četiri učenička doma čiji je osnivač u vrijednosti od 300 tisuća eura.

Osnovnim školama Mrkopalj i Brod Moravice nabavljena su i isporučena kombi vozila za prijevoz učenika u vrijednosti od 81 tisuću eura, nabavljeno je i osobno vozilo za obuku učenika, za smjer vozača motornog vozila, u Prometnoj školi Rijeka u vrijednosti od 20 tisuća eura, ističe Stilin za Novi list.

Kaže i da će se tijekom ljeta izvoditi radovi na investicijskom održavanju 20 osnovnih škola, 19 srednjih i četiri učenička doma. Županija je za izvođenje radova provela ukupno 14 postupaka nabava, a nakon provedenih nabava i sklapanja ugovora otvorena su 52 gradilišta i to za cijeli niz različitih radova među kojima su sanacije kotlovnica i sustava centralnog grijanja, sanacije sanitarnih čvorova, izmjene unutarnje i vanjske stolarije, uređenje unutrašnjih prostora, sanacije fasade, sanacije elektroinstalacija, uređenje vanjskih prostora, sanacije vodovodnih instalacija i septičke jame, sanacije buke vanjskih jedinica grijanja i klimatizacije, kao i sanacije krova, gromobrana i solarnih sustava.

Za investicijsko održavanje škola i učeničkih domova ove godine Županija će izdvojiti 910 tisuća eura, a pročelnica među najvećim radovima izdvaja izvođenje radova na uređenju unutrašnjih prostora i izmjeni vanjske stolarije u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji s ciljem stvaranja uvjeta za izvođenje novog srednjoškolskog programa klasični balet i suvremeni ples u iznosu od 300 tisuća eura. Veće investicijsko ulaganje je i sanacija kotlovnice u OŠ Bakar s 52.100 eura, sanacija krova u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka s 44.600 eura, kao i sanacija unutrašnjih prostora i gromobrana u Školi za trgovinu i modni dizajn Rijeka, za što se izdvaja 51.00 eura. Tu je i sanacija solarnog sustava u Učeničkom domu Podmurvice u iznosu od 34 tisuće eura, kao i sanacija sanitarnih čvorova u Područnoj školi Vrbnik, gdje se ulaže 32 tisuće eura, dok će se za iste radove u Srednjoj školi Delnice izdvojiti 33.700 tisuća eura.

FOTO: Vizualizacija PŠ Kastav

Istaknuto je i da je Primorsko-goranskoj županiji odobren iznos od 17,9 milijuna eura za projekt izgradnje nove područne škole OŠ Milan Brozović Kastav u Rešetarima sa školskom sportskom dvoranom, a u pripremi su prijave i na javne poziva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za još pet projekta. To su izgradnja područne škole i školske sportske dvorane OŠ Sveti Matej Viškovo – PŠ Marinići, za što je izvršena prijava. Zatim, dogradnja OŠ Čavle koja je u fazi projektiranja i pripreme projektnog prijedloga. U istoj fazi je izgradnja dvodijelne školske sportske dvorane OŠ Marija Martinolića Mali Lošinj, kao i izgradnja jednodijelne školske sportske dvorane OŠ Jurja Klovića Tribalj.

Projektira se i priprema projektni prijedlog opremanja Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka radi uvođenja programa opće gimnazije, a u pripremu i projektiranje projekta iz NPOO-a Županija će uložiti 532 tisuće eura. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 3 milijuna eura, no u taj iznos nisu uključena sredstva koja će biti dodijeljena putem NPOO-a.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari