PGŽ uputila Ministarstvu znanosti i obrazovanja Prijedlog plana upisa u I. razred srednje škole

Primorsko-goranska županija poslala je Ministarstvu znanosti i obrazovanja Prijedlog plana upisa u I. razred srednje škole za školsku 2020./2021. godinu kojim je obuhvaćen upis 2.786 učenika u ukupno 125 razrednih odjela što je za 44 upisna mjesta manje nego prošle godine

Poslan Prijedlog obuhvaća sveukupno 82 obrazovna programa od čega 5 gimnazijskih (ukupno 694 učenika), 1 petogodišnji strukovni program (ukupno 56 učenika), 36 četverogodišnjih strukovnih programa (ukupno 1.256 učenika), 29 trogodišnjih strukovnih – obrtničkih programa (ukupno 618 učenika), 2 dvogodišnja – industrijska programa (ukupno 24 učenika), 3 umjetnička programa (ukupno 92 učenika) i 6 programa za učenike s teškoćama u razvoju (ukupno 46 učenika). Također, njime je predviđeno uvođenje novog programa pomoćni vrtlar za učenike s teškoćama u razvoju u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj.

U odnosu na prošlogodišnji plan upisa predlažu se izmjene u nekim trogodišnjim i četverogodišnjim programima; Graditeljskoj školi za industriju i obrt predlaže se upis za program Monter suhe gradnje u kombiniranom razrednom odjelu s programom Keramičar – oblagač, te prema preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Strojarsko brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja predložen je upis do 26 učenika u kombiniranom razrednom odjelu za programe Stolar – Vodoinstalater – Instalater grijanja i klimatizacije.

Što se tiče četverogodišnjih programa, predloženo je smanjenje za 1 razredni odjel za program Glazbenik u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, dok je za program Opće gimnazije u SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk predloženo povećanje za 1 razredni odjel. Za program Medicinska sestra/tehničar opće njege Medicinske škole u Rijeci ponovno je predložen upis do 28 učenika zbog iznimnog deficita navedenog kadra u Županiji.

Prilikom izrade prijedloga plana upisa učenika u I. razred srednje škole vodilo se računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u srednjim školama kao i projekciji budućeg razvoja Županije, iz čega je proizašao Prijedlog usuglašen od strane svih dionika postupka (Hrvatski Zavod za zapošljavanje, Gospodarska komora i Obrtnička komora). Također, vodilo se i upisima ostvarenim u školskoj 2019./2020. godini te iskazanom interesu učenika za pojedinim programima.

Za Gorski kotar i kvarnerske otoke, s ciljem zadržavanja mladih u domicilnom mjestu, u prijedlogu plana upisa prihvaćena su po tri zanimanja u jednom razrednom odjelu. Isti kriterij se predlaže i za neka obrtnička zanimanja za koje ne postoji veliki interes učenika, ali postoji interes tržišta rada, pa je planirano formiranje razrednih odjela s programskim kombinacijama od tri zanimanja.

Konačan plan strukture programa, broja razrednih odjela i broja učenika u istima izrađuje Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari