FOTO NATJEČAJ

PGŽ Završio foto natječaj za prosinac; Pogledajte tko je autor pobjedničke fotografije

Foto: Ivan Zagar

Evo sjajne kolekcije fotografija s temom zime, snijega, mraza i mora. Rijetko je kad došlo ovako puno dobrih fotografija. Dobrih – u smislu dobro interpretirane teme zime, ali i u formalnom smislu jer su autori izvrsno kadrirali snimljene scene. Pregledavanje fotografija podsjetilo me na stihove iz pjesme Prvi snijeg Gustava Krkleca:

Sve je bijelo, sve je bijelo:
grad i selo, polje, gaj.
Cijelog dana, veče cijelo
svud se blista bijeli sjaj.

I baš je tako: sve je bijelo. Autori su snimali i danju i noću pa to još i više podiže vrijednost ovoga prosinačkog materijala. Naprosto, kada promatramo ove scene, na trenutak možemo osjetiti kako nas ta prava hladnoća štipa za obraze. Tu su i fotografije s morskim ugođajem koje donose ljepotu prostranstva, moć i snagu mora. U ovom sjajnom serijalu snježnih fotografija svakako pohvaljujem Tišinu Aleksandre Gašparac, Mraz Branka Lautara, Zimska Đorđa Dokmanovića, Zimska šetnja Ivana Žagara, Snježna ruža Ružice Kajić, Snježnik Vedrana Kirasića. Ima ih još za pohvalu, ali su ove izdvojene fotografije na vrhu. Konstituirane su u punoj dimenziji tako da ih možemo potpisati i kao umjetničke radove. Fotografiju koju nominiram na prvo mjesto i proglašavam najboljom iz ovoga niza je Zimska šetnja Ivana Žagara. Noćna, odnosno večernja snimka usnulih kuća i ulice koja perspektivno nestaje u dubini kadra čini slikovni sadržaj zaokruženim, čvrstim i ugodno gledljivim.

Tu perspektivnost prati niz uličnih svjetiljki koje upotpunjuju ovu, bjelinom okovanu scenu. Dinamičnost scene upotpunjuje snijeg koji neumorno pada i pahulje koje više sliče crticama na kakvom pažljivom i nježnom crtežu negoli okruglastim oblicima pahulja. I na kraju ove ulice, kod zadnje ulične svjetiljke, zamjećujemo šetača s kišobranom po kojem fotografija i dobiva ime. Ovu romantičarsku atmosferu slike čini upravo ta beskrajna praznina, uporno padanje snijega i sve nas to odvodi u misao kako se ukućani ovoga malog goranskog mjesta druže i tko zna kave priče i legende prepričavaju uz pucketanje vatre iz peći.

Za siječanj fotografirajte pokladne običaje u svome kraju, a s ovom temo ćemo nastaviti i u veljači.
Borislav Božić, prof.

Po izboru na Facebooku pobjednička fotografija je “Tišina” autorice Aleksandre Gašparac.

Foto: Aleksandra Gašparac – Tišina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari