„PLATFORMA ZA EKSPERIMENT“ U galeriji Kortil mladi riječki umjetnici nude zanimljive umjetničko-eksperimentalne izazove

Organizatori vas pozivaju „da se odvažite na eksperiment jer Platforma misli ozbiljno“

Galerija Kortil uz MMSU jedan je od najrelevantnijih riječkih izložbenih prostora u kojeg su 15. studenog ušle autorice i autori Liberta Mišan, Sara Salamon, Lara Badurina i Antonio Kiselić Ledinsky sa studentima riječkog Sveučilišta.

Umjetnici su se početkom mjeseca proglasom i programom obratili akademskoj i široj javnosti putem priloga Ri info u Novom listu, informirajući ih o osnovnim ciljevima neformalnog udruženja kojeg nazivaju Platformom za eksperiment. Da bi svoj naum proveli u djelo, prije zauzimanja riječke galerije odlučili su u Galeriji i čitaonici VN (Vladimir Nazor) u Zagrebu na istom principu – s mladima i studentima riječkog i zagrebačkog Sveučilišta – istražiti potencijale svog nauma.

Da bi u tome uspjeli, podršku im je pružio riječki eksperimentalni i glazbeni kolektiv JZMZ koji su svakodnevno unosili nemir u pogled čitača s Ilice, dok su lokalni zagrebački akteri prepoznali inicijativu, podržavši važnost njenog širenja na druge lokale.

Agenda “Platformaša”

U proglasu su najavili da je primarna motivacija ulaska u galeriju proizašla iz potrebe poticanja prilagodbe visokoškolskog obrazovanja ka novim principima učenja, čime se omogućava afirmacija umjetničkih eksperimentalnih praksi unutar znanstvenog područja umjetničkog obrazovanja.

Za cilj su odlučili besplatno dijeliti znanje i iskustvo, bazirajući ga na radu i radnim procesima, kreirajući novu taktilnost, senzibilnost i odgovore na specifične teme, potičući na preispitivanje – ali i sudjelovanje.

Dom kao matrica

Platforma za eksperiment 2.1. radionicama i otvorenim izvedbama od 16. do 19. studenog od 18 do 20 sati u Kortilu otvoreno pruža proučavanje njenog plana i programa unutar kojeg tematizira koncept krajolika kao važne odrednice izgradnje identiteta svake osobe, a koji u suštini determinira osjećaj i pojam doma.

Otvorenje i prezentacija izvedbi kreće u četvrtak 16. studenog sa zvučnim “napjevima” Sare Salamon, petak je rezerviran za vizualne elemente Lare Badurine, subota 18. studenog obojena je svjetlosnim formama Liberte Mišan, dok program Platforme za eksperiment 2.1. u nedjelju zatvara Antonio Kiselić Ledinsky performativno pozivajući sa svog Facebook profila na “dolazak i izmjenu zajedničke energije”.

Ulaz u galeriju je besplatan, a svoje prisustvo zbog ograničenog kapaciteta galerije možete najaviti mailom na platformazaeksperiment@gmail.com

Iza Platforme u vidu podrške stoje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Primorsko-goranska Županija.

Organizatori vas pozivaju „da se odvažite na eksperiment jer Platforma misli ozbiljno“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari