PO STRUJU ZA AUTO NA DELTU! Puštena u rad prva javna ELEN punionica za vozila na električni pogon

U planu su još dvije ovakve punionice, jedna na parkiralištu na Gomili, a druga u zoni gradske tržnice

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Matjaž Prah na parkiralištu Delta pustili su u trajni rad prvu javnu ELEN punionicu za vozila na električni pogon u Rijeci. Grad Rijeka je ostvario ovu suradnju s HEP-om u skladu s odrednicama Europske unije da se u urbani prometni sustav grada postupno uvode vozila koja koriste obnovljive izvore energije, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Javna ELEN punionica na parkiralištu na Delti postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Rijeka dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektroprimorja Rijeka.

Punjenje na ELEN punionici na parkiralištu Delta trenutno je besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

Na punionici je moguće istodobno punjenje dvaju vozila uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.

Kao što je poručio voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Matjaž Prah, ovo je 30. javna ELEN punionica koju je HEP do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. Cilj je stvoriti jezgru za daljnje širenje sustava punionica te tako dodatno potaknuti nabavu i korištenje elektro vozila u gradu, čime se uvelike doprinosi zaštiti okoliša.

Gradonačelnik Obersnel napomenuo je kako su u planu još dvije ovakve punionice, jedna na parkiralištu na Gomili, a druga u zoni gradske tržnice. Istaknuo je kako je cijeli projekt potrebno dalje razvijati kako bi se stvorila dobra infrastruktura za sve koji odluče imati vozila na struju, što smanjuje opterećenje atmosfere stakleničkim plinovima. Također, poručio je i kako Grad razmišlja o uvođenju autobusa na struju čime bi se svakako bitno doprinijelo zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Inače, od kolovoza 2015. godine u Rijeci je u podzemnoj garaži Zagrad B u funkciji super brza punionica za elektro vozila, koja može istovremeno puniti 4 elektro vozila i 2 elektro skutera koju je realizirala tvrtka Grada Rijeke Rijeka promet.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Matjaž Prah pustili su u trajni rad prvu ELEN punionicu za vozila na električni pogon u Rijeci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari