GUŠTI SU GUŠTI

Video | Počela je berba maruna! Mnogi ih miješaju s kestenom, ali maruna nema nigdje osim na malom području kod Rijeke

Često ih miješaju s kestenima, no razlike su ipak jasne. Maruni rastu isključivo na potezu od Mošćeničke Drage do Veprinca i oduvijek su bili visoko cijenjeni. Nekad ga je, kažu starosjedioci tamo bilo i do 50 tona, no njihov se broj smanjuje

Ove godine maruni su zbog dugotrajne vrućine počeli padati desetak dana kasnije nego lani.

Ima ih puno. Iako ih ljudi često miješaju s kestenima, razlike su ipak jasne.

“Rodio je odlično, ne pamti se zadnjih deset godina da je bilo ovoliko maruna koliko ima sada, zdrav je. To je kvaliteta, on je sladak, lako se čisti kad ga se speče”, kazao je Adriano Gržević iz Lignja za za RTL Danas.hr.

Na ovoj privatnoj parceli ima stabala starih od 300 do 400 godina. Istraživanja su potvrdila da su u pitanju najkvalitetniji maruni koji uopće postoje. Inače, maruni rastu isključivo na potezu od Mošćeničke Drage do Veprinca i oduvijek su bili visoko cijenjeni.

“Ovi maruni su se zvali bojci, znači, najdeblji, a znači davalo ga se popu i doktoru!”, pojasnio nam je Gino Martinčić iz istog mjesta.

Posla oko njega ima dosta, a nije nimalo lak kako se čini na prvu. Nije to obično sakupljanje s poda. Posla oko berbe ima po mjesec dana. Stabla su visoka po 20 metara.

“Mjerica će biti oko 5 eura, to je približno 25 deka maruna, a jedan kilogram maruna će biti 8 eura, to je 60 kuna. Koliko je to skuplje nego lani? Skuplje je možda 10 kuna je skuplji ovaj na kilogram”, kazala nam je Cvetka Gržević.

Nekad ga je, kažu starosjedioci tu bilo i do 50 tona, kamionima se razvozio po cijeloj bivšoj državi, a sada interes kod mlađih nasljednika maruna opada. U sezoni ga se nabere bar deset puta manje.

“Mislim da lovranskog maruna na tržnici nema, jer jedva ga skupimo za ove tri marunade. Trebaju li onda kupci na tržnicama biti posebno oprezni kada vide natpis lovranski marun? Sigurno da je prevara jer to nije lovranski marun, teško, možda nešto malo, sitno bude, ali ovo sve šta se prodaje to je sve uvoz”, dodao je njezin muž.

Tko želi uživati u domaćim slatkim jesenskim plodovima, može u sljedeća tri vikenda. Prva marunada je u Lovranu, slijede Dobreć pa Liganj, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari