PREDLAŽU I PRIVREMENI RAD

Počela je grozničava borba za svakog radnika u turizmu! Jakominić: “Predložili smo i povremeni/privremeni rad”

Hotelske grupacije i ugostitelji pripremaju se za turističku sezonu, a potražnja za radnicima je ove godine jako velika

Trenutno najtraženije zanimanje u Hrvatskoj je – konobar! Posla ima, ali pitanje je hoće li ga imati tko raditi.

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelji: ANA PARIS, MAURO GRUBIŠA
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Glavna turistička sezona se bliži, pa tako ipojačana potražnja za radnom snagom.

“Ugostiteljski objekti i hoteli su u potrazi za kadrom koji praktički nije bio ni angažiran zadnje dvije godine. To je uzrokovalo tome da je jako puno ljudi promijenilo struku i bit će čupavo. Krpat ćemo se kao i prošlih godina sa kadrom iz inozemstva, ali to su sve neka polurješenja.”, kaže Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre za Kanal Ri.

Hotelima pomažu agencije

Hotelima u potrazi za radnicima pomažu i agencije. Među njima i ova zagrebačka koja posluje već 8 godina.

“Hotelske grupacije angažiraju nas da umjesto njih obavljamo posao nabavljanja radne snage. Odnosno radna snaga je zaposlena kod nas i mi ih onda ustupamo za rad, odnosno radimo najam radnika grupacijama.”, pojašnjava Toni Korabek, direktor agencije za privremeno zapošljavanje.

Ove godine potražnja za radnicima u turizmu je jako velika.

“Svake godine sve teže i teže jer radne snage je sve manje. Posla je sve više, hotela je sve više. Prvo se koncentriramo na hrvatsko tržište, onda nam je prioritet regija, znači susjedne države Bosna, Srbija, a onda dalje Makedonija, Ukrajina.”, otkriva Toni Korabek.

Nedostaju tisuće sezonskih djelatnika u turizmu

Procjenjuje se da će Hrvatskoj nedostajati oko 30 tisuća sezonskih djelatnika u turizmu.

“Problem uvijek postoji, postoji već zadnjih 10-tak godina. Posebno sa zanimanjima koja su najtraženija – prije svega su to konobari, kuhari i pomoćno kuhinjsko osoblje. Na sreću, naši hoteli rade tijekom cijele godine i veći dio postava je stalan.”, ističe Ivan Sarajlić, izvršni koordinator marketinga hotelske grupacije.

Posljednjih godina poslodavci se tako sve više okreću uvozu radne snage, ali to nije dugoročno rješenje.

“Mi smo već drugu godinu za redom predali niz prijedloga koji uključuju slobodnije zapošljavanje u smislu privremenog rada jer u ugostiteljstvu jako puno poslova se dešava u špicama. Pa bi bilo zgodno da vi ako vam je vikendom dosadno, vas ja mogu pozvat da vi kod mene odradite smjenu ili dvije. Tu postoji velik otpor sindikata koji štite ljude sami od sebe.”, mišljenja je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić.

Najtraženiji su konobari, kuhari, pomoćni radnici u kuhinji, sobarice te čistačice, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari