SPORTSKE LEGENDE

U Rijeku i Opatiju na izložbu stigli automobili vrijedni i do osam milijuna eura

Na izložbi je i Ferrari kreiran 1970. U svoje vrijeme isto nepobjediv, a uz njega ide i priča o crvenoj boji, koja označava talijanski nacionalni tim

Automobili od kojih je jedan vrijedan nevjerojatnih osam milijuna eura idućih mjesec dana mogu se razgledati u riječkoj galeriji Kortil i opatijskom Centru Gervais.

Izložba je posvećena talijanskom dizajnu i klasicima, koji su posebno za ovu prigodu napustili svoja mjesta u nacionalnom muzeju automobila u Torinu, izvještava Ida Balen za RTL.

Alfa Romeo bila nepobjediva. Od 1934., kada je proizvedena, u njoj su se natjecali najbolji vozači tog vremena i osvajali sve što se osvojiti može.

“Vjerovali ili ne, svojevremeno dosezao brzinu od 180 kilometara na sat”, kazao je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

I trenutačno vrijedi osam milijuna eura. Mirovinu provodi u Nacionalnom muzeju u Torinu, a vijest da je ovih dana u Opatiji, brzo se širi.

“Uvijek smo ova regija, Istra i Primorje više vezani na sve te aute i jedan lijepi primjerak”, poručuje Darko Cuculić iz Rijeke.

“Ono što je interesantno upravo kod ovog automobila je da je on širok 170 centimetara, a izrazito velike duljine, što u biti nije bilo specifično za ono vrijeme, za ovakve aute koji su bili ili trkaći automobili ili grand tour automobili”, dodaje Cuculić.

Izložba je na dvije lokacije, u Opatiji i Rijeci. Riječ je o automobilima, koji se izvan Torina, teško mogu vidjeti.

Na izložbi je i Ferrari kreiran 1970. U svoje vrijeme isto nepobjediv, a uz njega ide i priča o crvenoj boji, koja označava talijanski nacionalni tim.

“Kada su donatori i sponzori pokušali utjecati na promjenu tih pravila, oni su tome i uspjeli i boja automobila se mijenjaju i odustaje se od tog pravila nacionalne boje, međutim, Ferrari je odlučio da svaki put kada rade auto koji sudjeluje na nekoj od tih utrka, može biti jedino crvene boje”, kazala je Jolanda Todorović, voditeljica galerije.

Alfa Romeo Giulia iz 1954., s prepoznatljivim talijanskim dizajnom. Kao i Ferrari, vrijedi oko sto tisuća eura i sportska je legenda.

“Proizvodila se tijekom 11 godina i u tom periodu je proizvedeno 177 tisuća automobila”, rekla je Todorović.

Od prvog dizajnerskog poteza, preko utrka s najslavnijim vozačima, do muzejskih primjeraka. Ovi automobili pričaju tisuće priča. Samo treba dobro osluhnuti, izvještava Ida Balen za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari