Počinje Global Game Jam u Rijeci – u isto vrijeme u cijelom svijetu!

Ove godine će se, od 31. siječnja do 2. veljače, u Rijeci ponovno održati Global Game Jam natjecanje u organizaciji Udruge proizvođača igara Primorsko-goranske županije (UPIPGŽ) i Centra Tehničke Kulture Rijeka (CTK Rijeka)

Radi se o natjecanju koje se s istom temom održava u isto vrijeme u cijelom svijetu, a natjecatelji imaju 48 sati da naprave svoju videoigru. Global Game Jam svake godine postaje još veći pa ne čudi podatak da za ovogodišnje natjecanje već sad ima 22036 sudionika registriranih na 916 lokacija u 116 zemalja.

Rijeka je samo jedna od mnogobrojnih lokacija, no uz otvorenje Europske prijestolnice kulture tog vikenda, organizatori smatraju da je vrlo primamljiva lokacija za natjecatelje.

U tih 48 sati natjecatelji i mentori će pokušati napraviti svoju igru, a uz to će steći i nova poznanstva, potencijalne nove prijatelje i partnere, te steći određeno iskustvo, a time si možda otvoriti neka nova vrata.

Dapače, neki od prošlogodišnjih natjecatelja sad rade za domaće i strane firme u ovoj industriji što je, s jedne strane, potvrda njihovog talenta i truda, a s druge i potvrda da Udruga pokušava pomoći mladim ljudima iz regije da nađu svoje mjesto u industriji i krenu prema ostvarivanju svojih želja (i snova).

Interesantno je da će na Global Game Jam- u Rijeka biti i natjecatelja i iz Italije, koji su izrazili želju za dolaskom kod nas što dodatno svjedoči važnosti ovog događaja, kako za gaming industriju u Hrvatskoj, tako i za grad Rijeku, uoči zanimljive europske godine pune interesantnih sadržaja. Udruga je za natjecatelje u Global Game Jamu 2020 osigurala smještaj u Hostelu Happy, te besplatnu hranu tokom natjecanja. Isto tako, bitno je naglasiti da se kotizacija ne plaća. Cilj Udruge je okupiti što više zainteresiranih iz regije za ulazak u industriju videoigara s obzirom na veliki interes za ovo područje.

Udruga je nedavno dobila svoj mali prostor za rad, što pokazuje da UPIPGŽ malim ali čvrstim koracima ide naprijed. Uz to, Udruga je organizirala i nekoliko evenata i Art in Games festival koji će se održavati svake godine krajem rujna.

Organizatori Global Game Jama ovim putem željeli bi zahvaliti gradu Rijeci na financijskoj pomoći za organizaciju ovog natjecanja, a njihovi partneri CTK Rijeka su im ustupili svoj prostor i opremu potrebnu za organizaciju ovakvog natjecanja. Suradnja Udruge s gradom, županijom i CTK Rijeka je izvrsna, baš kao i suradnja s njihovim prijateljima iz RiHuba i Rijeka 2020, jer su čelni ljudi grada i županije prepoznali potencijal ovog tržišta, ali i značaj Udruge te pomogli već u nekoliko navrata. Zahvaljuju i prijateljima iz Udruge Alfa Albona iz Labina i Kluba mladih Rijeka koji im pomažu u nabavi dodatne opreme i volontera.

Upravo iz tih razloga sudjelovanje na nekom natjecanju nije nikad bilo lakše. Ne plaća
se kotizacija, hrana niti smještaj, pa ovom prilikom pozivamo sve iz regije, ali i drugih dijelova Hrvatske, da provedu ugodan i bezbrižan vikend u Rijeci, a pritom i razbuktaju svoju maštu i kreativnost na Global Game Jamu, te usput posjete jedno od brojnih događanja za otvorenje Europske prijestolnice kulture.

Prijavite se na natjecanje preko službene web stranice Global Game Jama, a za sva dodatna pitanja posjetite Facebook stranicu udruge.

Stručni žiri koji će ocjenjivati završene igre na kraju natjecanja imat će u svojim redovima raznolike ljude iz industrije, među kojima ćemo spomenuti čovjeka koji se prošle godine natjecao na riječkom Global Game Jamu – Dickie McCarthy-a, koji je radio na popularnoj igri John Wick Hex, a trenutno član britanskog studija Roll7. Uz njega, domaće snage će predstavljati Goran Paulin, poznati riječki digitalni mag, game developer i predavač na Odjelu za informatiku u Rijeci.

Nakon svega navedenog, ova riječka lokacija nikako nije loš izbor za izlet s obzirom
da će Rijeka živjeti “gaming” i kulturu tokom vikenda u kojem će biti i službeno otvaranje EPK 2020.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari