EVO O ČEMU JE RIJEČ

Počinje inovativni EU projekt “Utjecaj razvijenih urbanih sredina na zdravstvene ishode osjetljivih populacija”

Projekt HORUS usmjeren je na analizu i intervenciju u području kroničnih nezaraznih bolesti (KNB), posebno dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti (KVB), koje predstavljaju vodeće uzroke morbiditeta i mortaliteta globalno. S procijenjenih 17,9 milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih KVB u 2019. godini i 1,5 milijuna smrtnih slučajeva od dijabetesa godišnje, potreba za djelovanjem postaje nužna.

Projekt HORUS je HORIZON projekt koji ima sedam partnera iz tri zemlje – Hrvatske, Španjolske i Nizozemske. Medicinski fakultet je jedan od partnera, a provodi ga tim Katedre za socijalnu medicinu i epidemiologiju u suradnji s Gradom Rijekom.

Ciljevi projekta obuhvaćaju detaljnu analizu poveznica između urbanog okoliša i prevalencije KNB, te razvoj i provedbu ciljanih intervencija u Španjolskoj, Hrvatskoj i Nizozemskoj. Ove intervencije ciljaju na promociju zdravijih životnih stilova i osnaživanje osjetljivih skupina poput onih s niskim primanjima, migranata i etničkih manjina.

Ciljeve projekta, očekivane ishode te važnost suradnje u borbi protiv KNB na konferenciji za novinare predstavile su voditeljica projekta, prof. dr. sc. Vanja Vasiljev, dipl. sanit. ing., pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković te, u ime Uprave Medicinskog fakulteta u Rijeci, prodekanica za studije Sanitarno inženjerstvo i Medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku, izv. prof. dr. sc. Sandra Pavičić Žeželj, dipl. sanit. ing.

„Okolišni čimbenici i način života utječu na razvoj kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Medicinski fakultet uvijek podupire ovakve projekte kojima je cilj istražiti sliku zdravlja, ali i educirati i prevenirati, u ovom slučaju među osjetljivim skupinama građana“, rekla je Pavičić Žeželj.

Prva faza projekta uključuje provođenje karakterizacije urbanog okoliša na području grada Rijeke, koja uključuje sagledavanje pješačkih zona, sportske infrastrukture, lokacija i broja zelenih površina, dječjih igrališta, kvalitete zraka i razine buke, opterećenosti prometom, lokacija i broja fitnes parkova, drvoreda, autobusnih stanica i drugo.

Također, u sklopu prve faze projekta odredit će se prevalencija kroničnih nezaraznih bolesti u ordinacijama obiteljske medicine.

U prvu fazu projekta uključen je i “Barometar zdravlja stanovnika grada Rijeke”, koji uključuje zdravlje, stilove života, mentalno zdravlje i korištenje zelenih površina. Upitnik je namijenjen građanima Rijeke koji su stariji od 18 godina i u potpunosti je anoniman, a trebao bi pokazati reprezentativnu sliku zdravlja građana Rijeke. Upitnik će se disemenirati putem društvenih mreža, računa Poslovnih sustava za troškove stanovanja i e-mail adresa.

Pročelnica Mušković tom je prilikom istaknula kako Grad Rijeka podupire projekte koji pridonose unapređenju zdravstvenog stanja Riječana.
„Grad Rijeka sudjelovao je u izradi upitnika te smo predložili dio pitanja o mentalnom zdravlju, koje je u posljednje vrijeme jedan od sve prisutnijih javnozdravstvenih problema“, kazala je Mušković.

Na temelju dobivenih rezultata dobit će se sveobuhvatna slika zdravlja građana Rijeke uz determinante okoliša koji potiču rizična ponašanja i time povećavaju rizik za nastajanje nezaraznih bolesti. Ovo će biti temelj za razvoj intervencija kojima se namjerava osnažiti građane za korištenje urbanog okoliša u svrhu promjena stilova života i smanjenja rizičnih ponašanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari