Počinje obnova šest tradicijskih barki, postat će turistički eksponati

Foto: S. Hulak/Fiumare

Primorsko-goranska županija, kao vodeći partner na projektu “Arca Adriatica” osigurava obnovu 6 tradicijskih barki, od ukupno predviđenih 19, a čiji je odabir izvršen putem javnog natječaja.

Kriteriji za odabir su bili izvornost barke, povijesna vrijednost plovila, tehnički kriteriji za tradicijska plovila, dosadašnji doprinos prijavitelja u očuvanju i revitalizaciji maritimne baštine, sudjelovanje na manifestacijama pomorske baštine, sudjelovanje u radionicama tradicijskih pomorskih i brodograditeljskih vještina, te udio financiranja prijavitelja u obnovi barke.

Obnova svake barke će se popratiti dokumentarističkim snimanjem i izradom tehničkog opisa barke.

Za obnovu su odabrane barke sljedećih prijavitelja: Ekomuzej “Mošćenička Draga”, Mošćenička Draga (Guc iz 1933. godine), Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, 51 000 Rijeka (Guc iz 1970. godine), Sportsko društvo „Škarpina“ i Jedriličarski klub „Reful“, Nerezine i Cres (Pasara iz 1931. godine), Naš Lovran – Laurana nostra – Lovranska lantina, Lovran (Guc iz 1945. godine), Jedriličarski klub „Plav“,51 500 Krk (Gajeta iz 1958. godine) i Ikarski barkajoli, Ičići (Pasara iz 1976. godine).

S prijaviteljima je potpisan ugovor i održan sastanak na kojem su istaknute njihove obveze i uloga koju imaju u revitalizaciji i očuvanju pomorske baštine za naš kraj. Aktivnosti prijavitelja vezane za očuvanje pomorske baštine traju za vrijeme i minimalno 5 godina od dovršetka projekta Arca Adriatica.

U tom periodu, prijavitelji godišnje sudjeluju na minimalno tri regate tradicionalnih plovila ili drugih turističkih manifestacija usmjerenih na pomorsku baštinu Kvarnera i Jadrana. Obnovljene barke će biti smještene u lučicama i dostupne za razgled našim građanima i turistima kao vrijedni objekti pomorske baštine.

Krajnji cilj aktivnosti obnove barki u projektu Arca Adriatica je iskoristiti obnovljene barke kao turističku infrastrukturu za stvaranje novog turističkog proizvoda čija je tema pomorska baština.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari