ČETIRI GODINE SANACIJE

Počinje sanacija ‘crne jame’ Sovjak! PGŽ, Općina Viškovo i Fond za zaštitu okoliša u eko-akciji desetljeća

Počinje sanacija ‘crne jame’ Sovjak! PGŽ, Općina Viškovo i Fond za zaštitu okoliša u eko-akciji desetljeća

Povodom početka projekta, u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu, predstavljene su aktivnosti i dinamika izvođenja radova na sanaciji jame Sovjak, jednog od najvećih i najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj

Riječ je o prirodnoj krškoj vrtači u neposrednoj blizini obiteljskih kuća, a koja je u razdoblju od 1956. do 1990. godine korištena za odlaganje opasnog otpada iz industrije.

Strategijom i planovima gospodarenja otpadom jama je označena kao „crna točka“, a njenu sanaciju vrijednu 390 milijuna kuna vodit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

O projektu su govorili direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, župan Zlatko Komadina i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Kako je istaknuto, procjenjuje se da je do 1990. odloženo oko 250.000 m3 opasnog otpada za potrebe industrije koji se u jamu odlagao nasumično bez ikakve organizacije ili plana. Strategijom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, lokacija Sovjak je evidentirana kao visoko onečišćena opasnim otpadom.

Razmatrene su tri opcije sanacije, a prihvaćajući želju mještana da se na lokaciji ne radi nikakva obrada opasnog otpada, odabrana je varijanta koja podrazumijeva vađenje plutajućih ugljikovodika i mekog katrana te njihov prijevoz i spaljivanje izvan Hrvatske. Sam završetak sanacije se očekuje u drugoj polovini 2026. godine, kada će prostor jame biti vizualno uklopljen u okolni teren, uz pomoć nasipa i projektiranog krajobraznog uređenja.

Zaštita okoliša i zdravlja stanovnika desetljetni su prioritet Primorsko-goranske županije, naglasio je župan Komadina i dodao kako su u pripremi projekta s Općinom Viškovom sudjelovali i županijski Upravni odjeli.

„Općina Viškovo je platila cijenu neodgovornog ponašanja pri zbrinjavanju otpada zadnjih desetljeća kada je bila domaćin ovoj ekološkoj bombi, ali i odlagalištu Viševac. Važno je da je Viševac saniran, a da je Sovjak visoko na listi prioriteta ekoloških problema RH. Skoro 40 godina neodgovornog bacanja otpada traži četiri godine sanacije na koju će se utrošiti gotovo 400 milijuna kuna. Visoka je cijena sanacije koja je pritom i tehnološki složena, ali ništa nije skuplje od zdravlja stanovništva“, zaključio je župan i izrazio nadu da će se u dobroj suradnji Općine, Fonda i izvođača radova problem zauvijek riješiti.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović izuzetno je zadovoljna  činjenicom da napokon kreće sanacija jame Sovjak.

„Činjenica da su konačno provedeni svi postupci javne nabave i potpisani svi potrebni ugovori govori da sanacija konačno kreće. Okončanjem radova na sanaciji, koja neće biti ni laka ni jednostavna za nikoga od dionika ovog zahtjevnog projekta, a pogotovo za mještane Viškova, trajno će se ukloniti prijetnja okolišu i sve posljedice koje su naši mještani itekako osjećali posljednjih desetljeća. Nadam se da ćemo okončanjem sanacije zauvijek riješiti i ovaj ekološki problem na siguran i prihvatljiv način. Kao načelnica Viškova, od izvođača i investitora očekujem da se sanacija provede na siguran način i sa što manje utjecaja na mještane i okoliš te da se poštuju svi stručni i zakonom propisani uvjeti pod kojima sanacija mora biti izvedena.“, zaključila je Udović. 

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat također je današnji početak sanacije prepoznao kao jedan od ključnih trenutaka za stanovnike Viškova i okolnog područja jer će se riješiti veliki ekološki problem koji ujedno predstavlja i jedan od najkompleksnijih i financijski najzahtjevnijih ekoloških projekata u Hrvatskoj. 

„Upravo je preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija osigurano 85% sredstava iz fondova Europske unije“, rekao je državni tajnik Horvat.

Prije prve faze radova, pristupit će se projektiranju i ishođenju građevinskih dozvola te usklađivanju sa zahtjevima iz Rješenja o prihvatljivosti zahvata na okoliš, uz odrađivanje hidrogeoloških istražnih radova. Sanacijom je predviđeno uklanjanje gornjih slojeva opasnog otpada iz jame, sve do tvrdog katrana, koji se neće uklanjati jer će služiti kao nepropusna barijera u donjem sloju jame. Krajem godine trebalo bi započeti vađenje mekog katrana koje bi trebalo trajati oko dvije godine.

Tijekom provedbe cijelog projekta predviđene su i odgovarajuće mjere za ublažavanje negativnih utjecaja, a postavit će se i dvije postaje za praćenje kakvoće kvalitete zraka. Sam završetak sanacije se očekuje u drugoj polovini 2026. godine, kada će prostor jame biti vizualno uklopljen u okolni teren, uz pomoć nasipa i projektiranog krajobraznog uređenja.

Nadzor nad projektiranjem i izvođenjem radova sanacije provodit će zajednica ponuditelja iz Zagreba EPTISA ADRIA d.o.o, In Stria d.o.o. i INVESTINŽENJERING, poslove vezane za odnose s javnošću, promidžbu i vidljivost projekta Prospekt d.o.o. iz Rijeke, dok će poslove vođenja projekta obavljati tvrtka Civil Engineering Consultancy d.o.o iz Zadra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari