PREKRIVEN DEBELIM SLOJEM ŠKOLJKI

Video | (FOTO, VIDEO) U Rijeku stigao torpedo pronađen u istarskom akvatoriju; Novi dom mu je Muzej grada Rijeke

31.12.2021., Rijeka - Docek nove godine u Rijeci. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Torpedo nedavno pronađen u istarskom akvatoriju, točnije u uvali Funtana pored Vrsara, stigao je danas u Rijeku

Danas oko 14 sati direktno iz mora u skladište na Žabici koje postaje njegov trajni dom, stigao je još jedan povijesni primjerak torpeda.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Time je zbirka torpeda Muzeja grada Rijeke postala bogatija za još jedan vrijedan izložak.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Znamo da je kalibra 53 cm i da ima motor i spremnik za zrak. Na oko vidimo da je obrastao školjkama i to je debeli sloj školjki. Nismo sigurni je li između dva rata izgrađen ili je možda poslije rata, no svakako je noviji”, kaže Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke za Kanal Ri.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Tek će se pokazati postoji li primjerak ovakvog torpeda već u muzejskoj zbirci.

“Puno je pitanja. Sad nam predstoji čišćenje, restauracija i na kraju vidjet ćemo je li ovo važan dobitak za zbirku. U svakom slučaju nama je to dobitak, jer time stičemo i nova saznanja.”, dodaje ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Ovaj je primjerak torpeda jutros iz mora izvadila Jedinica specijalne policije, a njegovo je vađenje trajalo oko sat i pol vremena.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

“Torpedo je nađen prije, tako da je sad samo završetak cijele akcije. Inače, pronađen je u Vrsaru. Torpedo je donacija Muzeju od Policijske uprave istarske, konkretno od protuekspolzivnog odjela, i to je dugogodišnja suradnja MUP-a i Muzeja grada Rijeke”, kaže Goran Pernjak, vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke.

Uz prethodnu najavu, Riječani i svi zainteresirani novopristigli torpedo mogu vidjeti u zbirci Torpeda na Žabici, donosi Kanal Ri.

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari