PODRŽIMO IH I POŠTUJMO! Ovo su novi riječki školski prometnici

U ovoj školskoj godini oni će, zajedno s obučenim učenicima iz prethodnih generacija, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području PGŽ

Na poligonu Doma Mladih dana održana je smotra pripadnika nove 17. generacije školskih prometnih jedinica. Riječ je o završnom činu realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko- goranske županije u dijelu obuke učenika za školske prometnike.

Tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac prisutne je upoznao s ciljevima ovog programa koji je Županijski savjet pokrenuo početkom 2001. godine, izradom studije svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije za koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika.

Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje ŠPJ-a u svim odabranim osnovnim školama. U ovoj školskoj godini oni će, zajedno s obučenim učenicima iz prethodnih generacija, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem na području Primorsko-goranske županije.

U provedbi edukacije pripadnika ŠPJ-a aktivno sudjeluju i djelatnici prometne policije PU PGŽ.

U školskoj godini 2017/2018 ukupno je obučeno 53 novih učenika uzrasta od 10-12 godina u 5 osnovnih škola: PŠ „PREZID“, OŠ „ KLANA“, PŠ „ BAŠKA“, OŠ „ VEŽICA i OŠ „ GORNJA VEŽICA“.

Pripadnicima školskih prometnih jedinica obratio se ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin i predstavnica PU PGŽ Vlatka Rehak. Svi prisutni složili su se da akciju treba provoditi trajno, jer iako su u proteklom razdoblju obuhvaćene sve osnovne škole u Primorsko-goranskoj županiji za koje se utvrdilo da se nalaze u blizini opasnih prometnica, obuka se mora provoditi kontinuirano iz razloga što obučeni pripadnik ŠPJ zbog smjene školske generacije može biti aktivan u najviše tri školske godine. Stoga je potrebno obuku periodično provoditi svake godine u 4 do 7 osnovnih škola.

Novoj generaciji pripadnika školskih prometnih jedinica dodijeljene su iskaznice, a završno su pripadnici školskih prometnih jedinica izvršili prezentaciju regulacije prometa i osiguranja pješačkih prijelaza.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari