GLAS PODUZETNIKA

Poduzetnici: U Rijeci inspektori nisu imali pravo zapečatiti restorane!

Foto: Ilustracija (Riportalhr)

Protivno uputi, inspektori su zapečatili preko 20 restorana, tvrdi inicijativa Glas poduzetnika

Iz udruge Glas poduzetnika upozorili su u nedjelju da je Državni inspektorat zapečatio i na 30 dana zabranio rad preko 20 restorana iako su, ističu, sukladno uputi Ministarstva turizma kupcima izdavali hranu ispred objekata ili je donosili u automobil.

Iz inicijative navode da su jučer obaviješteni o velikom broju slučajeva zatvaranja restorana u Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima uz obrazloženje da su izdavanjem hrane ispred objekata postupali protivno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Napominju da su još 19. ožujka dobili službeni odgovor Ministarstva turizma koji vezano upravo za ovu situaciju glasi: “Naručitelj može naručenu hranu osobno preuzeti na pragu objekta ili u njegovoj neposrednoj blizini”.

Navode da iz Nacionalnog stožera nisu odgovorili na upit za daljnje tumačenje zašto inspektori postupaju suprotno tumačenju Ministarstva.

“Dakle, svi navedeni restorani postupali su po naputku Ministarstva turizma i poštujući sve sigurnosne protokole i za to imamo dokumentiranu korespondenciju“, naglašava član Upravnog odbora ove udruge i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić.

Upozorava kako će to uzrokovati još nekoliko stotina nepotrebno izgubljenih radnih mjesta jer se, tvrdi, kažnjavaju mali poduzetnici koji u kriznoj situaciji zbog epidemije koronavirusa pokušavaju održati rad i radna mjesta, “dok se na isti način ostavlja svjetske korporacije da funkcioniraju putem drive-in objekata”.

Nameće se, dodaje Janković, zaključak da je formiranje Inspektorata, koji je objedinjeno preuzeo poslove inspekcijskih nadzora umjesto za to nadležnih ministarstava, bila ishitrena odluka za koju nisu osigurane kompetencije.

Poziva se i na Ustav u kojemu stoji da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja države, koja osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu.

Zbog svega navedenog iz udruge traže da se iz službe udalje inspektori koji su odgovorni za ovakvo postupanje te njihovi nadređeni koji su ima zadali takve zadatke, a da se restoranima izrečene kazne odmah ponište i osigura im se rad. (h)

Slučaj Tekka

Državni inspektorat jučer je zatvorio i zagrebački japanski restoran Tekka. Vlasnik restorana Mario Minder rekao je za Plavu kamenicu da su ga inspektori zatvorili zato što “Tekka nema minimalne tehničke uvjete za drive-in”, uslugu koju su uveli još prije nekoliko tjedana.

Problem je u tome što inspektori nisu obavijestili restorane što su minimalni tehnički uvjeti za drive-in, a na upit Plave kamenice koji su to točno uvjeti iz Inspektorata nisu odgovorili.

Zanimljivo je, kako navodi Plava kamenica, što su inspektori zatvorili Tekku, dok se pred McDonald’som stvaraju puno veće gužve, a njihov drive-in nesmetano radi.

Dodaju da je Tekkin drive-in savršeno funkcionirao, te da je konobar sa svom zaštitnom opremom kupcima donosio hranu koju su od kuće naručili, a zatim je u precizno dogovorenom terminu preuzimali, bez ikakvih gužvi i socijalnog kontakta.

Osim drive-ina, Tekki je zabranjena i dostava idućih trideset dana. “Ova odluka znači da ja u ponedjeljak moram poslati dvadeset ljudi na burzu. A Vlada tvrdi da se bori za očuvanje radnih mjesta u ugostiteljstvu”, kaže za Plavu kamenicu Mario Minder.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari