RAZLOZI ZA ZLOVOLJU

Pogledajte koliko sudac s Krka prima mjesečno. To je onaj koji je odgodio ročište jer je zlovoljan zbog plaće!

Foto: sudovi.hr

Zlovoljnost. Upravo je tako glasio službeni razlog krčkog suca Antona Hlače za odgodu ročišta na više od šest mjeseci jer je – nezadovoljan platnom listom

Za nekoliko dana, 19. travnja, sudac je trebao održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je spopala zlovolja nakon što je dobio platnu listu, piše Index.hr.

Zlovolja je razlog odgode sudske rasprave

“Zaprimivši platnu listu – Obračun plaće za mjesec ožujak 2023., uređujući sudac u ovoj pravnoj stvari, doveden je u stanje zlovolje. Stanje osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelog prošlog desetljeća”, pojadao se sudac uz pokoji tipfeler, nepostojeće točke iza godina i nepotrebne zareze, što smo za potrebe članka korigirali.

Na kraju je sudac Hlača naveo da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali da se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine. “Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca”, stoji u rješenju o odgađanju sudske rasprave suca Hlače.

Budući da su imovinske kartice sudaca javna stvar, provjerili smo kolika je zaista plaća suca koji je zbog svoje zlovolje uzrokovane pogledom na platnu listu odbio raditi svoj posao.

Prima 17.000 kuna bruto

U imovinskoj kartici navodi se da sudac Hlača mjesečno prima od 16.000 do 17.000 kuna bruto. To znači da je njegova mjesečna neto plaća oko 11.000 kuna.

  1. primio je i ukupno 4400 kuna neto za rad u izbornom povjerenstvu na lokalnim izborima.

Četiri kredita i jedan suprugin

Anton Hlača ima četiri kredita, u iznosu malo većem od 750.000 kuna. Najveći kredit je od 486.699 kuna, dva su po 94.000 i 76.000 kuna, a četvrti je u iznosu od 50.000 kuna.

Vozi Volkswagen Passat iz 2009. godine, čiju je vrijednost procijenio na 40.000 kuna. Navodi kako ga je stekao darovanjem.

On osobno nema nekretnina, a supruga je vlasnica stana u glavnom gradu Estonije Tallinnu od 50 m2, čija je vrijednost u imovinskoj kartici procijenjena na 800.000 kuna. Supruga ima i kredit od 170.000 eura u banci koja posluje u Estoniji.

Želi duplo veću plaću

Inače, iz onoga što je sudac Hlača naveo o tome kako se “nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine” proizlazi da bi mu se plaća trebala gotovo udvostručiti, na 3000 eura neto.

Suci su, naime, na spomenutom Zboru Udruge hrvatskih sudaca u Dubrovniku tražili da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda, poput suca Antona Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Riječ je o neto plaći od 3000 eura.

U zahtjevima je navedeno i da plaća suca mora biti indeksirana, da se zakonom moraju urediti platni razredi i druga materijalna prava, od kojih je najbitnije uređenje pitanja mirovina, kao i da se plaće drugostupanjskih sudaca moraju izjednačiti s plaćama sudaca visokih sudova.

Šef Vrhovnog suda: Provjeravamo

Nakon što je vijest o sučevoj zlovolji dospjela u medije, kratak komentar dao je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

“Odmah po saznanju za to pokrenut je postupak provjere činjenica i nakon toga ćemo o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak”, kratko je za N1 poručio Dobronić, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari