DJELO UMJETNIKA MOSKA

Galerija | Pogledajte ovo! Na Vežici oslikan prekrasan mural koji upozorava na klimatske promjene; Sve pohvale Mosku!

Mural projicira viziju budućnosti planeta u kojoj je ekosustav izoliran pod staklenim zvonom kako bi bio spašen. Autorsko je djelo riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska, a nastaje neposredno nakon bujičnih poplava u Rijeci

U okviru Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije kojom se građane želi potaknuti da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena, u Rijeci je ovoga vikenda na O.Š. Vežica oslikan ekološki mural koji je autorsko djelo poznatog riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska.

Učenici su za to vrijeme pod vodstvom okolišnih stručnjaka raspravljali o problemu globalnog zatopljenja i mogućim rješenjima, a potom i svojim grafitom izrazili podršku Europskom klimatskom paktu. Cilj je tih aktivnosti ovu globalno sve važniju temu približiti djeci i mladima, ali o njoj osvijestiti i širu javnost, a Rijeka je nakon Osijeka drugi od četiri grada u kojima se oslikavaju klimatski murali i održavaju radionice.

Posljedice klimatskih promjena sve su izraženije

I nedavna snažna bujična poplava u Rijeci pokazala je da su posljedice klimatskih promjena sve izraženije. Ekstremne prirodne nepogode diljem svijeta kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, razorne oluje ili ovakve poplave upravo su razlog zbog kojeg Europska komisija poduzima brojne aktivnosti za očuvanje klime.

„Kao što smo, nažalost, osjetili na primjeru nezapamćene poplave u Rijeci, jasno je da klimatske izazove više ne možemo ignorirati. Europska unija već provodi svoju klimatsku strategiju, Europski zeleni plan, kako bi europsko gospodarstvo postalo klimatski neutralno do 2050. godine. Osim transformacije ključnih gospodarskih sektora nužno je da se aktiviramo i kao pojedinci. Zato je tu Europski klimatski pakt, namijenjen raspravi građana i kreiranju zajedničkih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena“, istaknula je Hana Huzjak, ekonomska savjetnica u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Slike govore više od riječi

Oslikavanjem murala problematika se klimatskih promjena želi na kreativan i zanimljiv način približiti djeci i mladima, ali i široj javnosti. Murali su moćan medij za prenošenje važnih poruka, a ovaj riječki svakodnevno će upozoravati prolaznike na budućnost kakva bi nas mogla zadesiti ako na vrijeme ne odgovorimo na izazov klimatskih promjena. Riječ je o autorskom djelu riječkog umjetnika Vladimira Tomića – Moska iz kolektiva Graffiti na gradele, koji okuplja neke od najboljih hrvatskih street art umjetnika. 

„Ovaj je mural projekcija vizije budućnosti planeta u kojoj je uslijed čovjekova djelovanja ekosustav morao biti izoliran pod staklenim zvonom kako bi bio zaštićen i spašen. Stablo kao simbol prirode raste i prilagođava se novom okruženju, proizvodi svoju energiju te tako stvara nove uvjete za život. Iako ne možemo predvidjeti put kojim će se priroda razvijati u novonastalim uvjetima, ona će vjerojatno ipak preživjeti u nekom obliku. No trebamo se zapitati – pod koju cijenu i hoće li u tom svijetu biti mjesta i za čovjeka?“, objasnio je umjetnik Vladimir Tomić – Mosk iz kolektiva Graffiti na gradele

Edukativne radionice o klimatskim promjenama

Uz oslikavanje murala, u riječkoj su školi za učenike viših razreda održane edukativne radionice o klimatskim promjenama uz vodstvo okolišnih stručnjaka. Učenici su kroz praktičan rad detektirali uzroke klimatskih problema, predlagali rješenja te na kraju osmislili načine kojima će i sami pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena.

„Ako dopustimo da globalna temperatura poraste za 2 °C, utjecaj klimatskih promjena pogoršat će se u cijelome svijetu. Tako bi, primjerice, razina mora mogla narasti za sedam metara i radikalno utjecati na obalna područja. Posljedice će biti snažne na globalno gospodarstvo, infrastrukturu, proizvodnju hrane, javno zdravstvo, bioraznolikost… Samo ograničenjem povišenja temperature na 1,5 °C možemo izbjeći najgore scenarije. Nužna je odlučna akcija u svim sferama društva i gospodarstva, a educiranje i uključivanje mladih u raspravu o klimatskim promjenama mora pritom biti jedan od prioriteta“, izjavila je Pinija Poljaković iz WWF Adrije, koja je vodila radionicu Europskog klimatskog pakta.

Takve edukacije u hrvatskim školama još uvijek ovise o entuzijazmu nastavnika, pa se riječka škola rado uključila u projekt.

„Klimatske promjene nisu samo problem kojim se trebaju baviti odrasli, nego i djeca, čije navike moramo mijenjati već sada. Zato bi podučavanje o klimatskim promjenama u školama trebalo biti sastavni dio programa jer im može pomoći da se lakše nose sa stvarnošću globalnog zatopljenja. Edukacijom potičemo promjenu svijesti o okolišu i ponašanja. Nadam se da će i ovaj mural na našoj školi potaknuti svakog prolaznika da zastane na trenutak i zamisli se nad njegovom snažnom porukom“, kazala je Violeta Nikolić, ravnateljica O.Š. Vežica.  

Osim klimatske, za učenike je organizirana i graffiti radionica pod vodstvom kolektiva Graffiti na gradele u sklopu koje su se učenici i sami okušali u izradi zajedničkog grafita odaslavši znakovitu poruku da Zemlju moramo zaštititi jer je „naš planet – naša budućnost“.

Ova serija murala te klimatska i graffiti radionica u Rijeci koje su se prethodno već održale u Osijeku, kroz nekoliko će se tjedana nastaviti u još dva grada – Sisku i Zagrebu.

„Zemlju nismo naslijedili od predaka, nego smo je posudili od potomaka“

Spomenute aktivnosti dio su inicijative Europski klimatski pakt koju Europska komisija provodi u 27 zemalja članica EU-a. Riječ je o pokretu ljudi ujedinjenih oko zajedničkog cilja izgradnje održivije Europe, a može se uključiti svatko tko želi dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

„Stara izreka kaže: „Zemlju nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših potomaka“. Želimo li je očuvati, dobar je početak uvesti promjenu u svakodnevnu rutinu, smanjujući ugljični otisak. Primjerice, možemo isključiti rasvjetu i uređaje u prostorijama u kojima ne boravimo, racionalnije kupovati, jesti manje mesa ili putovati na posao pješke ili biciklom. I najmanji doprinosi mogu biti učinkoviti ako ih prakticira velik broj ljudi. I ono najvažnije – trebamo krenuti od sebe“, rekla je Gordana Lalić, ambasadorica Europskog klimatskog pakta u Hrvatskoj i direktorica gradskog trgovačkog društva Parentium koje je osnovao Grad Poreč

Također je istaknula da je 2022. proglašena Europskom godinom mladih koja promiče njihovu viziju izgradnje „zelenije” budućnosti. „Ovaj svijet ostavljamo sljedećoj generaciji. To je izazov kojem su dorasli samo mladi. Moramo im pružiti podršku, educirati ih i u nasljeđe im ostaviti svo potrebno znanje i alate“, zaključuje Gordana Lalić.I svi zainteresirani građani mogu se priključiti borbi protiv klimatskih promjena odabirom jednog ili više koraka za klimu na posebnoj platformi Europskog klimatskog pakta pod nazivom Count us in te pritom pratiti koliko su CO2 uštedjeli i time izravno pomogli Zemlji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari