OMILJENA MANIFESTACIJA

Video | Marunada u Lovranu vratila nam se u velikom stilu! Pogledajte kako je protekao prvi dan ‘slasne’ manifestacije

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije, u Lovranu je sve po starom. Više u video prilogu!

Zaštitni znak Lovrana – marun, opet ima svoje dane, piše Kanal RI.

Vratila se marunada. Svečanim mimohodom počela je još jedna poznata Lovranska fešta.

  • Vrijeme je od maruna, ja čak kada sam došao u Lovran prva stvar kada sam parkirao auto mi je marun pao na auto, to je znak da je pravo vrijeme za marunadu, kaže Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Da je Marunada nedostajala i da je pravo vrijeme za feštu prepoznali su i brojni posjetitelji iako maruni u Lovranu pamte i bolje dane.

  • Nije baš nešto sjajna, maruna sve manje i manje pa onda smo primorani uvoziti iz Italije, ali dobro da se održava i hvala Bogu da smo opet po starome, kaže jedan izlagač.

Dobra je vijest da su po starome i cijene u Lovranu, barem kada su maruni u pitanju. Dvadeset kuna porcija i 60 kuna ovaj kilogram sirovih.

A veliki dio tih sirovih delicija završio je u kolačima. U Lovranu je bilo u ponudi čak osam vrsta kolača s marunima.

Sunčani dan bio je idealan i za degustaciju sladoleda. Po količini u posudicama se najbolje vidi koji je okus bio najtraženiji.

  • Delamo baš kombinaciju meda od maruna i storili smo uz klasični jednu štoriju koju smo nazvali lovranska štorija. U kalupu smo storili sladoled od maruna, glaziran s tamnom čokoladom od 65% i serviramo na tacnice sa kremom od slatkoga vrhnja, marmelada od trešanja, dekoracija je pistacio, tako da smo povezali Lovran sa marunom, trešnjom i šparogami., kaže sladoledar Tomaš Maglica.

Sjajan recept privukao je veliki broj ljudi, a nešto malo dalje recept je tajna, no jedan sastojak je naravno isti – marun.

  • Inače radimo 90 vrsta koktela pa je bio red i da za Marunadu napravimo neki koktelčić koji će se svidjeti ljudima, kaže ugostitelj Asmir Brkić.

A ljudi su jedva dočekali povratak njegove tradicionalne fešte.

Uz domaće ljubitelje maruna u Lovranu je i veliki broj stranaca.

  • Turista smo puni, imali smo čak malo i problema kada smo za ove naše delegacije morali bukirati, nismo baš imali previše izbora. Ali drago mi je, to je bilo zamišljeno u startu kao jedna manifestacija kako prezentirati turistima tko smo mi i kako živimo, neke naše običaje., kaže načelnik Lovrana Bojan Simonič.

Uvod u otvaranje fešte bila je Mića marunada. Sudjelovalo je čak 300-tinjak djece s područja cijele Liburnije, a za njih je pripremljen bogat edukativno-zabavni program.

I to je tek početak bogatog programa. Marunada je tek počela.

  • Imamo tri tjedna ispunjenog programa i nije samo vikendima, sada smo počeli i preko tjedna i u suradnji s ugostiteljskim objektima u Lovranu – imaju sve veći i veći broj jela na bazi maruna i to ne možete bilo gdje probat, morate baš doći u Lovran, dodaje načelnik Lovrana.

A za sve vas koji ste propustili prvi vikend Marunade važna je informacija da se zabava sljedeći vikend seli u Dobreč, donosi Kanal Ri.

Pogledajte u video prilogu kako je proteklo svečano otvaranje i prvi dan Marunade u Lovranu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari