ČESTITAMO

Pogledajte tko su dobitnici potpore Grada Rijeke književnom stvaralaštvu u 2021. godini

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Grad Rijeka osmu godinu zaredom dodjeljuje potpore za poticanje književnog stvaralaštva. Na temelju procjene Kulturnog vijeća za književnu djelatnost Grada Rijeke dodijelit će se četiri tromjesečne potpore u ukupnom pojedinačnom iznosu od 15.000,00 kuna bruto Mirti Mataija, Greti Grakalić Rački, Lauri Marchig i Sandri Holetić.

Odjel gradske uprave za kulturu raspisao je 2. veljače 2021. godine Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva koji je bio otvoren do 1. ožujka 2021. Na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u ostavljenom roku prijavilo se ukupno 34 prijavitelja.

Kulturno vijeće za književnu djelatnost u sastavu: Alica Kolarić, predsjednica, Darija Žilić, dopredsjednica i Vanesa Begić, članica, na elektronskoj sjednici održanoj dana 23. ožujka 2021. godine procijenilo je pristigle prijave u skladu s utvrđenim kriterijima.

Na temelju procjene Kulturnog vijeća za književnu djelatnost Grada Rijeke u provedenom Javnom pozivu za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva dodijelit će četiri tromjesečne potpore u ukupnom pojedinačnom iznosu od 15.000,00 kuna bruto Mirti Mataija, Greti Grakalić Rački, Lauri Marchig i Sandri Holetić.

Poticanje književnog stvaralaštva na lokalnoj razini

Kako bi odgovorio na potrebe daljnjeg razvoja riječkog književnog stvaralaštva, Grad Rijeka je 2014. godine krenuo s pilot-projektom poticanja književnog stvaralaštva na lokalnoj razini, prateći pozitivan trend Ministarstva kulture, koje je uvelo stipendiranje književnog stvaralaštva.

Tijekom sedam godina provođenja mjere, dodijeljene su 24 književne potpore ukupne vrijednosti 375.000 kuna. Kao rezultat provođenja ove mjere razvoja književne djelatnosti napisana su 24 nova djela na riječkoj književnoj sceni od kojih je sedam objavljeno u formi tiskanih knjiga, sedam u elektroničkom formatu, a preostala djela su ili u fazi pronalaženja izdavača ili u fazi dovršenja ili pripreme za objavljivanje u e-formatu.

Mjera je donesena kao odgovor na nemogućnost književnika da se profesionalno bave spisateljskom djelatnošću uslijed zakona tržišta te je pisce i spisateljice stavilo u položaj da se pisanjem bave u svoje slobodno vrijeme što je kontraproduktivno za održavanje i jačanje književne scene, a time i cjelokupne kulture.

Porast broja prijava tijekom godina provođenja mjere te povećanje kvalitete pristiglih rukopisa dokaz su kako je ova mjera zaživjela među korisnicima te se pokazala opravdanom i pravovaljanom. Stoga će Grad Rijeka i ubuduće nastaviti provoditi ovu mjeru za održanje i razvoj riječke književne scene.

Za nastavak provedbe ovog programa potpora književnom stvaralaštvu predviđen je u Proračunu Grada Rijeke za 2021. godinu iznos od 60.000,00 kuna.

Do sada je, uključujući i autore koji su postali stipendisti u 2021. godini, potporu za književno stvaralaštvo dobilo 28 autora koji djeluju na riječkog književnoj sceni.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari