Pokrenuto savjetovanje s građanima o Akcijskom planu upravljanja bukom u Rijeci

Želi se utvrditi smatraju li građani da su predložene mjere smanjivanja buke na određenim lokacijama dostatne ili bi predložili i dodatna i drugačija rješenja

Na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke otvoreno je Savjetovanje s građanima o Akcijskom planu prema kojem će se u Rijeci provoditi mjere zaštite od buke, odnosno prema kojem će se na određenim lokacijama u gradu smanjivati prevelika buka.

Pozivaju se građani Rijeke da prouče Akcijski plan upravljanja bukom, dostupan na stranicama e-konzultacija i na gradskom portalu www.rijeka.hr, a posebno područja koja su Akcijskim planom izdvojena kao problematična i na kojima će se upravljati bukom s ciljem njenog smanjenja.

Provođenjem Savjetovanja želi se utvrditi smatraju li građani da su predložene mjere smanjivanja buke na određenim lokacijama dostatne ili bi predložili i dodatna i drugačija rješenja. Odnosno, Savjetovanjem se želi utvrditi postoje li još neke lokacije u gradu koje ovim Akcijskim planom nisu posebno izdvojene, a za koje građani smatraju da su također ugrožene bukom.

Također, ovim Savjetovanjem s javnošću žele se prikupiti i informacije o stavu građana prema pojedinim izvorima buke i procjeni problematičnosti pojedinih različitih izvora buke. U sklopu savjetovanja objavljena je i anketa koja donosi i niz drugih pitanja koja su uopće vezana uz doživljaj buke u gradu.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću ostaje otvoreno do 4. studenog 2017. nakon čega će se svi pristigli prijedlozi i primjedbe uzeti u obzir te će se s obzirom na to izraditi izvješće i finalni dokument Akcijskog plana.

Prikaz predloženih područja prioriteta za upravljanje bukom

Građani se u Savjetovanje mogu uključiti ispunjavajući online obrazac savjetovanja te ispunjavajući Anketu koja je sastavni dio Savjetovanja.

Istovremeno, također u trajanju od 30 dana, građanima je omogućen i Javni uvid u Stratešku kartu buke. Tijekom trajanja javnog uvida građanima će radnim danom od 8.00 do 15.00 sati, u prostorijama Grada Rijeke (Titov trg 3, sala u prizemlju), biti omogućen uvid u izložene grafičke prikaze, elaborat Sažetka rezultata strateških karata buke i elaborat Prijedloga akcijskog plana.

Dokumentacija Strateške karte buke, grafički prikazi i Akcijski plan dostupni su također i na gradskom portalu www.rijeka.hr ali i mrežnom pregledniku posebno izrađenom za namjenu prikaza strateške karte buke, prijedloga i sadržaja scenarija upravljanja bukom.

Javno izlaganje o strateškoj karti buke i scenarijima upravljanja bukom održat će se 19. listopada 2017. u 18.30 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16 i na njemu će sudjelovati predstavnici Grada Rijeke te predstavnici tvrtke DARH 2 d.o.o.

Karta buke je dokument koji prikazuje podatke o postojećem ili predviđenom stanju buke i to koristeći indikatore buke na kojima je naznačeno prekoračenje propisane dopuštene vrijednosti, broj ljudi izloženih određenim razinama buke na nekom području ili broj stambenih jedinica izloženih određenim razinama buke na nekom području.

Buka okoliša je štetan zvuk u vanjskome prostoru izazvan ljudskom aktivnošću i uključuje buku koju emitiraju: prijevozna sredstva, cestovni promet, pružni promet, zračni promet, pomorski i riječni promet te i postrojenja ili pak određeni zahvati. Indikatori buke koji se koriste u Karti buke zapravo su akustičke veličine za opis buke okoliša koja je povezana sa štetnim učincima. Mjerama zaštite od buke mora se spriječiti nastajanje prekomjerne buke, odnosno postojeća buka mora se smanjiti na dopuštene razine.

U tu svrhu izrađuju se Akcijski planovi kojima se predviđa upravljanje bukom okoliša i njezinim štetnim učincima. Akcijski planovi uključuju mjere zaštite od buke, odnosno scenarije prema kojima će se na određenom području smanjivati prevelika buka. Svi gradovi koji imaju preko 100.000 stanovnika obavezni su izraditi Strateške karte buke namijenjene ocjenjivanju izloženosti stanovništva buci od različitih izvora i Akcijske planove upravljanja bukom namijenjene planiranju zaštite od buke.

Analizom izloženosti riječkog stanovništva buci, Akcijskim planom je predloženo 54 područja na kojima će se upravljati bukom s ciljem njenog smanjenja. Za svako je izdvojeno područje pripremljen scenarij snižavanja i/ili upravljanja bukom. Za ukupno 54 područja izrađeno je 95 scenarija s ukupno 115 različitih mjera upravljanja bukom.

Kako je dominantan izvor buke u Rijeci cestovni promet, s ukupno izloženih 26,4% stanovnika, najzastupljenije mjere sprječavanja, smanjenja i zaštite od buke u Akcijskom planu su zamjena normalne kolničke konstrukcije s tihom kolničkom konstrukcijom te zabrana i ograničenje toka prometa teških vozila.

Također, izvor pojačane buke u Rijeci je i pružni promet na određenim lokacijama te je Akcijskim planom na tim lokacijama predviđena izgradnja zidova za zaštitu od buke odnosno pojačano održavanje tračnica u problematičnim zonama. Za područja u kojima industrijski pogoni i postrojenja proizvode povećanu buku Akcijskim je planom predviđena primjena tiših tehnologija s kojima se u srednjoročnom razdoblju žele sniziti razine buke za 3 dB/m2 odnosno 5 dB/m2.

Osim na stranici e-konzultacija, građani svoja mišljenja prijedloge i primjedbe kao i anketne listiće mogu ispisati i ispuniti i na lokaciji javnog uvida i lokaciji javnog izlaganja. Ta se mišljenja prijedlozi i primjedbe mogu do 4. studenog 2017. upisati u Knjigu prijedloga i primjedbi koja je dostupna na Titovom Trgu 3 u sali u prizemlju ili se mogu dostaviti putem pisarnice Grada Rijeke, Titov trg 3 s naznakom: SKB-AP. Također, prijedlozi, primjedbe i mišljenja mogu se, najkasnije do 4. studenog 2017., poslati poštom na adresu: Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Titov trg 3, 51.000 Rijeka, s naznakom: SKB-AP ili pak elektronskom poštom na adresu adresu urban-eko@rijeka.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views