PROSTORNA RJEŠENJA

Pokretanje izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja dijela naselja Srdoči

Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je odluku o pokretanju izrade Izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja dijela naselja Srdoči.

Detaljni plan uređenja dijela naselja Srdoči donesen je 2001. godine, a 2008. godine donesene su njegove prve Izmjene i dopune („Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 2/01 i 26/08).

Temeljem planskih rješenja provedeno je nekoliko zahvata, od gradnje višestambenih građevina po programu poticane stanogradnje, gradnje Dječjeg vrtića Srdoči i uređenja pristupne prometnice vrtiću te nekoliko višeobiteljskih građevina.

Prostor koji obuhvaća plan graniči s dva područja čiji su detaljni planovi uređenja usvojeni kasnije, a radi se o DPU Martinkovac i DPU trgovačkog područja Martinkovac. Kako navedeni planovi sadrže novija i drugačija prostorna rješenja, koja se prije svega tiču prometne mreže, nametnula se i potreba donošenja izmjena DPU-a dijela naselja Srdoči.

Kako je na 12. sjednici Gradskog vijeća kazao pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, jedan od razloga za pokretanjem izmjena plana su i zahtjevi građana, vlasnika nekretnina.

„Iako je riječ o područjima koja su pokrivena detaljnim urbanističkim planom, po kojima se dobar dio tih područja već urbanizirao ili je urbanizacija u tijeku, postoje ipak određene situacije u kojima planovi nisu realizirani. U tom smislu smo dobili i s terena određene zahtjeve za izmjenama, kako bi se preostale prostorne mogućnosti urbanizacije iskoristile. Primarno je riječ o prostorima na kojima je primarnim planom bila predviđena izgradnja obiteljskih građevina, ali zbog nekih razloga na nekim dijelovima do nje nije moguće doći prije nego što se ispune preduvjeti kao što je, primjerice, izgradnja preostalih prometnica. Prihvatili smo te zahtjeve s terena i predlažemo ovu odluku kojom bi bio moguć proces izmjene plana, kojim bismo onda pokušali udovoljiti građanima koji su na tom području vlasnici nekretnina da mogu te nekretnine dodatno aktivirati“, kazao je pročelnik Škunca.

Nakon što plan bude izrađen, mora proći i daljnju proceduru, odnosno javni uvid i javnu raspravu, u koju se mogu uključiti građani.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views