SLAVI SE I KAO DAN EUROPE

Polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja, praznik je koji obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

U ime Grada Rijeke vijenac su položili gradonačelnik Vojko Obersnel i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš.

Vijence su položile i delegacije Primorsko-goranske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, PU Primorsko-goranske, te predstavnici dviju političkih stranaka.

Na današnji dan 1945. godine nacistička Njemačka je kapitulirala u Drugom svjetskom ratu i od tada se taj dan slavi kao Dan pobjede nad fašizmom.

Na isti datum, predstavljena je 1950.g. ideja o preteči Europske unije pa se današnji datum slavi i kao Dan Europe, u spomen na povijesnu deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine koji je, kao francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača europske integracije, iznio ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari