27 INFO PUNKTOVA

Galerija | Policija završila s akcijom ljetnih info-punktova; Turisti oduševljeni inicijativom!

Ove sezone održano je 27 informativnih punktova, 24 obilaska plaža, parkirališta, kampova, turističkih naselja i marina te je podijeljeno oko 2.400 letaka, izvijestili su iz policije.

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske završili su s organiziranjem informativnih punktova koji su održavani tijekom ljetne turističke sezone. Na području Policijske uprave primorsko-goranske organizirano je i održano sveukupno 27 informativnih punktova, 24 obilaska plaža, parkirališta, kampova, turističkih naselja i marina te je podijeljeno oko 2.400 letaka.

U protekla dva tjedna građani i turisti imali su prilike dobiti preventivne savjete u Jadranovu, Kostreni, kampu Oštro, na parkiralištu Delta i plaži Kantrida.

I ovog ljeta, osim policijskih službenika ove Policijske uprave, u provedbi preventivnih aktivnosti sudjelovali su i policijski službenici iz stranih zemalja koji u sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“ već duži niz godina pomažu kvalitetnoj komunikaciji i doprinose osjećaju sigurnosti turista na području Primorsko-goranske županije.

Tako su na području I. policijske postaje Rijeka boravili policijski službenici iz Poljske, u Policijskoj postaji Crikvenica iz Slovačke, u Policijskoj postaji Krk iz Slovenije, a u Policijskoj postaji Mali Lošinj s ispostavom Cres policijski službenici iz Njemačke.

Svi oni su u izravnoj komunikaciji gostima nudili savjete o samozaštitnom ponašanju kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela, kao što su krađe na plažama, teške krađe provaljivanjem u vozila, apartmane, kamp-prikolice i drugih kaznenih djela tipičnih za turističku sezonu.

U kampovima gosti su upoznati s mjerama sigurnosti na moru, a voditeljima glisera i brodica na mlazni pogon savjetovano je da uvijek postupaju prema odredbama Pomorskog zakonika kako ne bi došlo do ugrožavanja kupača te su im dijeljeni letci s uputama na engleskom jeziku.

Ove sezone prvi put su se policijskim službenicima u obilascima i na informativnim punktovima na kupalištima u Opatiji i Ičićima pridružili vatrogasci JVP Opatija, dok su se djelatnici Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije sudjelovali u preventivnim aktivnostima na području kampa Čikat u Malom Lošinju i plaže Preluk u Rijeci.

Djelatnici Crvenog križa Primorsko-goranske županije dijelili su građanima i turistima letke: „Zaštitimo se od vrućine“ i „Kodovi sigurnosti“, a pripadnici JVP Opatija letke Hrvatske vatrogasne zajednice: „Spriječimo požare“, „Kako postupiti u slučaju požara“ i „Vatrogasnu bojanku“ za djecu.

Cilj ovih zajedničkih aktivnosti bila je prevencija nesreća tijekom ljetnih mjeseci, odnosno podizanje svijesti o opasnostima i rizicima u vrućim ljetnim danima, prevencija imovinskog kriminaliteta i podizanje razine sigurnosti građana i turista, kao i njihove imovine. Suradnja s vatrogascima i djelatnicima Društva Crvenog križa PGŽ nastavit će se i iduće ljetne sezone.

Zbog velikih vrućina i ove godine naglasak je bio usmjeren na zaštitu djece koja se prevoze u vozilima radi čega su domaćim i stranim turistima podijeljeni letci „Ne ostavljajte djecu samu u vozilima“ (prevedeni na više stranih jezika). Letak je izrađen u suradnji MUP-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a upoznaje roditelje i sve koji se brinu o djeci s korisnim savjetima, ali i kaznenom odgovornosti.

Turisti su ovu vrstu preventivnih aktivnosti vrlo dobro prihvatili. Domaćim i stranim policijskim službenicima zahvalili su što i na ovaj način brinu o njihovoj sigurnosti te pruženim savjetima, korisnim za njihovu osobnu sigurnost i sigurnost njihove imovine, njihov godišnji odmor čine još ugodnijim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari