U SKLOPU RINKLUZIJE

Pomoćnici u nastavi u posjeti riječkom Centru za autizam

U sklopu projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ održan je edukativan posjet Centru za autizam.

U ovoj školskoj godini Grad Rijeka je putem projekta RInkluzija osigurao 2.854.013,40 kuna za rad 63 pomoćnika u nastavi, od čega je 2.425.911,39 kuna bespovratnih sredstava uz stopu vlastitog sufinanciranja od 15%, dok je proračuna Grada dodatno osigurano 369.064,00 kuna za rad još 13 pomoćnika. Većina pomoćnika radi s učenicima u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama, a ovom posjetom pružena im je jedinstvena mogućnost uvida u specifičan rad s učenicima iz autističnog spektra.

Naime, budući da je velik broj djece iz spektra autizma integriran u redovna razredna odjeljenja, u Centru za autizam uz čitav niz stručnjaka od ove godine radi i edukacijska rehabilitatorica financirana sredstvima Grada Rijeke koja pruža svakodnevnu podršku učenicima iz spektra integriranim u redovne odgojno-obrazovne ustanove kao i djeci predškolske dobi.

U Centru za autizam, edukaciju i rehabilitaciju polaznika svojim stručnim znanjem i priznatim metodama u radu s osobama iz spektra autizma provodi tim od 20 visokoobrazovanih stručnjaka različitih stručnih profila sastavljen od edukacijskih rehabilitatora, logopeda, psihologa, socijalnog pedagoga, kineziologa, likovnog i glazboterapeuta, vjeroučitelja te 3 suradnika u nastavi.

Centar za autizam Rijeka opremljen je suvremenim didaktičkim materijalima i senzomotoričkim spravama, posjeduje senzornu sobu, sobu za opuštanje te senzorni park. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Centar je oformio Mobilni stručni tim kao podrška učiteljima, stručnim suradnicima i roditeljima učenika iz spektra autizma koji pohađaju redovne predškolske ustanove i škole.

Početkom sljedeće kalendarske godine planiran je i posjet Centru za odgoj i obrazovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari