EVO ŠTO VAS SVE OČEKUJE

Port of Dance u HKD-u: Posjetitelji će uživati u vrhunskim ostvarenjima europskog suvremenog plesa

Photo: Nel PavleticPIXSELL

Od 13. do 18. svibnja Hrvatski kulturni dom na Sušaku u Rijeku dovodi 7 vrhunskih predstava suvremenog plesa, 3 predstave u virtualnoj stvarnosti i 1 dokumentarno-plesni film.

Povod je 5. izdanje festivala suvremenog plesa Port of Dance koji se ove godine proširio na još više lokacija – uz matičnu pozornicu u HKD-u, programi će se moći pogledati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Filodrammatici, Dječjoj kući, Art-kinu te u Malom HKD-u.

Port of Dance festival otvara double bill dueta – Born by the Sea njemačkog koreografa Frana Diaza i AMAE talijansko-hrvatskog tima koreografa i plesača Eliane Stragapede i Riječanina Borne Babića.

Drugi dan festivala rezerviran je za predstavu ARTissue: Lineage riječke koreografkinje i plesačice Kristine Paunovski. Riječ je o koprodukciji HKD-a na Sušaku i grčke DAN.C.CE UNITIVA-e koji stavlja plesače s urban dance scene u izvedbu suvremenog plesa. Glazbu za predstavu rade i izvode uživo članovi Chamber Philharmonie Rijeka, a u predstavi plešu dvije riječke plesačice i dva hip-hop plesača iz Atene. Koprodukcija je nastala u sklopu plesne mreže Moving Balkans čiji je član i HKD, a koji podupire Europska unija.

Iz Italije nam dolazi skupina Igor&Moreno s predstavom Karrasekare, inspiriranom paganskim tradicijama karnevala na Sardiniji i u Baskiji. HKD je ujedno i koproducent ove izvedbe koja uz Rijeku na turneji putuje i u Cambridge, London, Pariz, Bruxelles i Aarhus. Iz Mađarske dolazi hipnotički solo Fatigue autora Viktora Szerija, a za sam kraj festivala velika hit predstava iz Belgije Simple Ayelen Parolin. Ova predstava namijenjena je širokom spektru publike, pa će tako u njoj uživati odrasla publika, ali i oni najmlađi.

Za djecu od 8+ godina u Dječjoj kući u dva termina Porto of Dance festival nudi VR predstavu Francis Footwork CoisCéim Dance Theatrea iz Irske nakon koje slijedi interaktivna plesna radionica koju će voditi Kristina Paunovski.

Mali HKD je postao svojevrsni VR dom, pa će tako ove godine od predstava u virtualnoj stvarnosti biti prikazana dva vrhunska ostvarenja – The Ephemeral Life of an Octopus nadahnuta studijama evolucije stanica raka i proživljenim iskustvom bolesti autorice Lee Tirabasso te neodoljivo duhoviti i virtuozni Masterwork dvojca Emese Cuhorke & Csaba Molnára.

Kako nas je u prosincu napustio partner HKD-a, dugogodišnji voditelj londonskog The Placea i utemeljitelj plesne mreže Aerowaves John Ashford, njemu je posvećena večer Remebering John Ashford uz projekciju filma Enye Belak Aerowaves at 25 u Art Kinu, uz razgovor za zainteresirane prije projekcije.

Više informacija o pojedinim predstavama Port of Dance festivala dostupno je na https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.

Port of Dance petu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves i Moving Balkans, uz potporu Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Generalnog konzulata Italije, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina, Molekule, Rezidencije Kamov te Wallonie-Bruxelles Internationala.

Ulaznice po cijeni od €7 moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu i Foto Reviji uz naknadu od dodatnih €0,95 za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice, isključivo na blagajni HKD-a, a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na predstavu Ovo nije mali ples, film Aerowaves at 25 i VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta za VR predstave na press@hkd-rijeka.hr, zbog ograničenog broja VR naočala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari