POSLJEDNJI ISPRAĆAJ Stotine prijatelja jučer ispratilo Vjekoslava Voju Radoičića na posljednji počinak

Danas s početkom u 11 sati u prizemlju Gradske vjećnice grada Rijeke bit će održana komemoracija za neprežaljenog umjetnika osebujnog stila obojenog vedrinom i koloritom

Jučer poslijepodne, s početkom u 17 sati na riječkom groblju Kozala stotine članova rodbine i prijatelja na posljednji počinak ispratilo je Vjekoslava Voju Radoičića, umjetničkog genija i „dobrog duha Rijeke“, slikara prepoznatljivog po njegovu osebujnom stilu obojenom vedrinom i koloritom koji je udario snažan pečat i vizulanom identitetu „grada koji teče“.

S velikim pijetetom, u velikoj tuzi, odana je počast „našem Voji“, uz birane riječi svih koji su se opraštali s njime. Misa zadušnica održana je u kapeli Sv.Josipa, a danas će se održati komemoracija u prizemlju Gradske vjećnice grada Rijeke na Korzu s početkom u 11 sati.

Vjekoslav Vojo Radoičić (Požega, 10. studenog 1930. – Rijeka, 15. srpnja 2017.) bio je hrvatski slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar. Preminuo je u Rijeci 15. srpnja 2017. u 87. godini života.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju. Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija.

Poznat je njegov opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove, o kojima je HTV snimio dokumentarni film (u dokumentarcu nazvane su “krposlikama”).

Vjekoslav Vojo Radoičić bio je redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun). Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, između ostalog i nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke… a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi.

Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari