SMART RI

Potpisan Ugovor o dodjeli 150 milijuna kuna za projekt Centar kompetencija za pametne gradove

U Zagrebu je jučer potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za projekt Centar kompetencija za pametne gradove kojeg predvodi gradska tvrtka Smart RI d.o.o.

Projekt je vrijedan 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli sredstava za projekt Centar kompetencija za pametne gradove jučer je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta službeno obilježen njegov  početak. Ugovor su potpisali ministar Darko Horvat ispred Ministarstva gospodarstva, Tomislav Petric ispred Središnje agencije za financiranje i ugovaranje te direktorica društva Smart RI d.o.o., prijavitelja projekta, Tina Ragužin.

Projekt je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 149,6 milijuna kuna, od čega 95,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U iduće tri godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će u suradnji razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom.

Razvoj proizvoda do razine spremnosti za komercijalizaciju u formatu pilot projekata provodit će se upravo u gradu Rijeci, čime će se doprinijeti razvoju Rijeke kao pametnog grada, a život stanovnika učiniti boljim i udobnijim.

Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove okuplja 17 trgovačkih društava i tri istraživačko-razvojne institucije, a pored poduzeća Smart RI d.o.o. u vlasništvu Grada Rijeke, kao nositelja projekta i upravitelja konzorcija, ovaj inovacijski klaster čine Sveučilište u Rijeci, Ericsson Nikola Tesla d.d., Hrvatski Telekom d.d., Combis d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, 3tCable d.o.o., Alarm Automatika d.o.o., Elektrokovina d.o.o., Energo d.o.o., Exevio d.o.o., Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, IOLAP Inc., KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Kreativni odjel d.o.o., Pomorski fakultet u Rijeci, Rijeka promet d.d., Apsolon d.o.o., Smart Sense d.o.o. i SmartIS d.o.o.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prilikom potpisivanja ugovora naglasio je kako je riječki Centar kompetencija za pametne gradove projekt s visokom dodanom vrijednošću i jedan od onih koji uvelike može pridonijeti razvoju gospodarstva, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj