NAJUSPJEŠNIJI UČENICI I STUDENTI

Potpisani ugovori s 48 novih stipendista Grada Rijeke

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal
48 novih stipendista Grada Rijeke potpisali su ugovore o stipendiranju, a stipendistima studentima koji su diplomirali u protekloj akademskoj godini bit će upućene gradonačelnikove čestitke i preporuke.

Nakon što su utvrđene konačne rang-liste pristupnika natječajima za dodjelu stipendija Grada Rijeke u školskoj/akademskoj 2020./2021. godini, 48 nova stipendista Grada Rijeke17 učenika srednjih škola i 31 student, potpisali su  ugovore o stipendiranju za školsku/akademsku 2020./2021. godinu. Uobičajeno svečano potpisivanje Ugovora nije se održalo zbog epidemiološke situacije.

Stipendije su dodjeljivane prema tri kriterija. Prema kriteriju darovitosti stipendije je ostvarilo  Grada Rijeke ostvarilo je 11 učenika i 27 studenta, prema kriteriju deficitarnih zanimanja stipendiju su ostvarila 2 studenta,  a prema socijalnom kriteriju stipendije Grada Rijeke ostvarilo je 6 učenika i 2 studenta. Također, dodijeljeno je i 10 stipendija Grada Rijeke za stipendiranje studenata iz Vukovara u sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar”.

Novi stipendisti Grada Rijeke u tekućoj školskoj/akademskoj 2020./2021. godini su:

Učenici: Španić Boris, Blažičević Tina, Arelić Maritea, Kirinčić Luka, Brašnić Nika, Vodopija David, Grginčić Arijana, Pršo Ana, Lovrić Laura, Baraba Klara i Glavačević Maria, Marić Jure, Šarčević Melani, Jaković Saša, Jaković Bojana, Tatar Nermina, Glad Melanie.

Studenti: Maričić Nikolina, Medić Andrija, Drezga Anamaria, Banov Marina, Jelušić Lucija, Bunčić Toni, Tirić Ana, Papić Vito, Grdinić Adrian, Raffaelli Ivan, Kinkela Marie, Nilović Virna, Marković Neven, Nešković Vranješ Karla, Vucelić Sara, Kovačević Gabrijela, Host Marko, Mudrovčić Kristijan, Smolić-Ročak Lara, Stašić Tomislav, Maduna Ani, Peruč Marta, Dunđer Kristina, Superina Sara, Malašić Nora, Švorinić Frane i Vukelić Luka, Mikulić Robert, Karamarko Lucija, Šešelja Lea i Petrić Terezija.

Tijekom protekle akademske 2019./2020. godine diplomiralo je 26 dosadašnjih stipendista Grada Rijeke kojima će gradonačelnik uputiti čestitku na uspješnom završetku studija i trudu koji su pri tome uložili, te svima dostaviti preporuke u svrhu reguliranja daljnjeg školovanja i zaposlenja s prigodnim poklonom.

U 2020. godini diplomirali su:  Batković Ivana, Brkljačić Ivana, Bugarin Petra, Butković Ivan, Ćiković Veronika, Erstić Ivan, Graziani Ivan, Grizelj Paulina, Jurica Ivanka, Knežević Doris, Kolačević Nikola, Koren Tomislav, Kukavica Petra, Laškarin Ana-Marija, Lovrinović Ivana, Maršanić Dora, Milinović Ivona, Nikolac Ivana, Njirjak Marko, Rizvić Asija, Vidović Toni, Žužić Ivana, Blečić Maša, Juras Kristina, Macakanja Helena i Mandarić Lucija.

Grad Rijeka će ove školske/akademske godine ukupno stipendirati 128 mladih Riječana, i to 99 darovitih učenika i studenata, 22 učenika i studenata prema socijalnim kriterijima te 7 stipendista koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

U 2020. godini planirana proračunska sredstva za stipendiranje učenika i studenata po kriteriju darovitosti, socijalnom i deficitarnom te kriteriju akcije “Solidarnost za Vukovar” ukupnom iznose 1.266.950,00 kn.

Podsjetimo, Grad Rijeka od 1993. godine stipendira darovite učenike srednjih škola i studente.  2010. godine uvedena je stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja a 2014. godine stipendija za socijalno ugrožene učenike i studente srednjih škola. Također, u sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar” Grad Rijeka od 2010. godine stipendira studente iz Vukovara. U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci provodi se program kreditiranja studenata.

Stipendije za darovite učenike i studente

Stipendije za darovite učenike srednjih škola (3. i 4. razred) i studente Grad Rijeka dodjeljuje od svog osnutka, to jest od 1993. godine. Time Grad Rijeka potvrđuje ostvarenje jednog od svojih strateških prioriteta – ulaganje u znanje mladih. Proteklih 26 godine isplaćeno je 3424 godišnjih stipendija. Od ustanovljena ove stipendije ukupno je isplaćeno gotovo 28 milijuna kuna.

Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost te se pristupnici natječaju za dodjelu stipendija Grada Rijeke boduju prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju dvaju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja.

Stipendija se dodjeljuje korisniku stipendije za jednu školsku/akademsku godinu. Ukoliko se školuje u Rijeci, student ili učenik koji ostvari pravo korištenja stipendije, u akademskoj / školskoj godini prima 9 mjesečnih stipendija u iznosu od 850,00 kuna mjesečno.  Ako se školuje izvan Rijeke, primit će  9 mjesečnih stipendija u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno.

Stipendije za deficitarna zanimanja

Od akademske godine 2010/11. Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za studente s prebivalištem na području grada Rijeke koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba u ustanovama Grada Rijeke, donosi se Odluka o deficitarnim zanimanjima. S obzirom na to da takvi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomože studentima da brže i lakše završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer će se njihovim eventualnim zapošljavanjem po završetku studija zadovoljiti potrebe za kadrovima koji nedostaju.Stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja traje 9 mjeseci, a iznosi 1.100,00 kuna mjesečno.

U posljednjih 10 godina od kad je ustanovljena ukupno je isplaćeno oko 858.400,00 kn.

Stipendije po socijalnom kriteriju

Grad Rijeka od 2014. godine u svoj katalog stipendija uvodi novu vrstu stipendije kojom se nastoji omogućiti učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe svoje formalno obrazovanje; srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada. Veći dio stipendija usmjeren je na srednjoškolsku populaciju.Grad Rijeka ovim stipendijama želi premostiti ekonomsku prepreku za ulazak mladih nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa u sustav obrazovanja, a istovremeno djeluje i na smanjivanje trenda njihovog napuštanja formalnog obrazovanja i ranijeg ulaska u svijet rada. Stipendija za učenike srednjih škola i studente prema socijalnom kriteriju dodjeljuje se 12 mjeseci, a iznosi 850,00 kuna mjesečno. U posljednjih 6 godina, od kada je ustanovljena, ukupno je isplaćeno oko 1.068.450,00 kn.

Stipendiranje studenata iz Vukovara u sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar”

U sklopu akcije “Solidarnost za Vukovar” Grad Rijeka od 2010. godine godišnje stipendira  vukovarske studente, na taj im način omogućujući lakši nastavak akademskog obrazovanja.

Grad Rijeka iz svog proračuna Gradu Vukovaru svake godine osigurava novčana sredstva za 10 studenata i to 800,00 kn po studentu, 10 mjeseci godišnje.

Grad Vukovar isplaćuje sredstva odabranim studentima te, u skladu s Odlukom o stipendiranju studenata i potpisanim ugovorima sa studentima, prati tijek njihovog školovanja tijekom razdoblja stipendiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari