PODRUČJE LIBURNIJE

U Opatiji održana svečana zahvala dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Liburnije

Čelnici jedinica lokalne samouprave s područja Liburnije – gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj uputili su zahvale višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi na prigodnoj svečanosti u Centru Gervais, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Ove je godine Hrvatski Crveni križ nagradio 15 jubilaraca s područja Liburnije – Marijan Idžaković, Srećko Puhar, Adriano Staraj, Damir Sergo, Franjo Korić, Davor Vrh (Brončani znak i Zahvalnica za 50 darivanja krvi), Gojko Korić (Srebrni znak i Zahvalnica za 75 darivanja krvi), Milan Milolaža (Zlatni znak i Zahvalnica za 100 darivanja), Roberto Žigulić (Zahvalnica za izvanredan uspjeh s plaketom za 125 darivanja krvi) te Čamil Bajraj, Katarina Bajraj, Valdo Čekada, Edin Čekada, Nebojša Tomaš i Saša Tomaš (Obiteljska zahvalnica za dobrovoljno darivanje krvi). Zbog situacije s COVID-19 pandemijom, nažalost većina njih nije mogla prisustvovati prigodnoj svečanosti pa su tako jučer zahvale primili Roberto Žigulić, Milan Milolaža, Valdo Čekada i Edin Čekada.

Dan darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava 25. listopada ove je godine obilježen virtualno u suradnji GDCK Opatija i portala PodUckun.net kada su prenesene priče i iskustva nagrađenih jubilaraca, a jučerašnja je svečanost organizirana kako bi se ovim humanitarcima koji nesebično krv daruju već niz godina još jednom zahvalilo u ovo blagdansko vrijeme.

Ravnateljica GDCK Opatija mr.sc. Đana Pahor pozdravila je prisutne te zahvalila laureatima priznanja te im čestitala.

– Ovo je jedna od svečanijih prigoda Crvenog križa jer kategorija dobrovoljnih darivatelja krvi spada u najplemenitije aktivnosti koje Crveni križ provodi. Najljepše im svima zahvaljujem, istaknula je Pahor  te uputila zahvale i čelnicima JLS koji su se odazvali svečanosti i promociji dobrovoljnog darivanja krvi. Objasnila je kako su nagrađeni darivatelji već primili zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa, kao i prigodne poklone donatora Grada Opatije, Turističke zajednice grada Opatije i Vladimira Brnečića, vijećnika NL te višestrukog darivatelja krvi i člana Kluba „100 kapi“, a ova je svečanost još jedna prilika da im se pokaže koliko je važno to što čine.

Voditelj Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Opatija prof. dr. sc. Roberto Žigulić, koji je i sam dobitnik plakete za 125 darivanja krvi naglasio je kako se Društvo Crvenog križa, ali i svi sugrađani ponose darivateljima u njihovoj plemenitoj misiji.

– Prva transfuzija krvi u Hrvatskoj bila je davne 1923. godine u ginekološkoj klinici u Petrovoj bolnici u Zagrebu, no još je dosta godina prošlo do toga da darivanje postane organizirano. Tih prvih godina darivanje je bilo plaćeno i većinom na prijateljskoj osnovi, ali se srećom od toga odustalo, budući da takvo darivanje nije osiguravalo masovnost ni kvalitetu krvi. Organizirano darivanje započinje 1953. godine i od tada svake godine 25. listopada obilježavamo u Hrvatskoj kao Dan darivatelja krvi. Prosječno se svake godine u našoj zemlji prikupi oko 150 tisuća doza krvi. Hvala vam dragi darivatelji što ste dio velike obitelji koja populaciji daje najveći dar, jer krv nije moguće proizvesti na umjetan način i svi kojima zatreba krv ovisni su upravo o vama. Naše brojke na Liburniji su odlične, u deset akcija provedenih ove godine prikupljeno je 403 doze krvi, a sa još tri akcije koje pripadaju u ovu godinu brojka će premašiti i one iz prijašnjih godina. Veseli me što se darivatelji odazivaju unatoč COVID-u, naglasio je Žigulić.

Nagrađenim darivateljima obratili su se i gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj koji su istaknuli da je darivanje najplemenitiji čin i davanje dijela sebe da se spasi tuđi život te im zahvalili, kao i Crvenom križu za sve akcije koje poduzimaju, naročito za vrijeme pandemije koronavirusa. Kazali su kako je zajednica ponosna i na darivatelje i na GDCK Opatija koje djeluje na području cijele Liburnije, kao i na volontere koje okupljaju.

Čestitke je uputio i v.d. predsjednika GDCK Opatija Mario Sušanj koji je istaknuo da mu je žao što se radi trenutne situacije s koronavirusom nije moglo odazvati više darivatelja.

– Iza nas je izazovan i težak period, no veseli me što se nazire početak kraja ove pandemije. Trudio sam se pružiti svoj doprinos zajednici i kao epidemiolog i kao volonter Crvenog križa u ovoj zahtjevnoj godini. Hvala svim ovim divnim ljudima koji su se odazivali akcijama, jer uz sav napredak tehnologije, darivanje se ne može organizirati online, nema aplikacije ni zamjene, kao ni umjetne proizvodnje za krv i zato vam skidam kapu i imam ogromno poštovanje prema vašem činu, a posebice što to činite tijekom cijelog vašeg života. Pronosite to i dalje, jer humanost je jedino što imamo u ovakvim vremenima, naglasio je Sušanj.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari