REPREZENTATIVAN OBJEKT

Potpisani ugovori za sufinanciranje izgradnje područnog vrtića u Kostreni. Pogledajte kako će izgledati!

U okviru pripremnih radova već je izgrađena pristupna cesta s potrebnom infrastrukturom

Općinski načelnik Dražen Vranić danas je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih 488 tisuća eura kojim će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sufinancirati izgradnju novog vrtića u Pavekima.

Općina Kostrena je u partnerstvu s Dječjim vrtićem Zlatna Ribica u lipnju 2022. prijavila projekt na javni Poziv Ministarstva znanosti i obrazovnja, a Odluka o dodjeli sredstava stigla je u Kostrenu početkom prosinca 2022.

Trenutno je Kostreni 209 djece vrtićke dobi, od 1 do 6,5 godina, a njih 164 pohađa vrtić. Iz toga proizlazi da je postotak upisane djece na području Kostrene 78,47% te su time ostvareni uvjeti za prijavu projekta izgradnje područnog dječjeg vrtića kojim će se u Kostreni povećati kvaliteta predškolskog sustava odgoja i obrazovanja.

Vrijeme provedbe projekta počinje od trenutka potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a završava ishođenjem uporabne dozvole do 30. lipnja 2026. godine. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 3,3 milijuna eura. Potrebna razlika sredstava osigurat će se kroz dvije proračunske godine te manjim dijelom kroz kreditno zaduženje kao i prijavama na natječaje koji budu raspisani u 2023. godini.

U okviru pripremnih radova već je izgrađena pristupna cesta s potrebnom infrastrukturom dok će tijekom travnja biti raspisana javna nabava za radove izgradnje koji bi trebali početi u drugom dijelu godine i završiti krajem 2024. godine.

Idejno rješenje novog vrtića napravljeno je prema najvišim pedagoškim standardima. Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine te vanjskim prostorima za igru, prilaznim putevima i parkiralištem. Na krovu vrtića predviđena je izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit.

Iako je riječ o ozbiljnom iznosu Kostrena posljednjih godina bilježi konstantan prirast stanovništva čime se povećavaju i potrebe za proširenjem kapaciteta vrtića kao i škole pa je ovo ulaganje i nužno i opravdano.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari