PODUZETNIČKA ZONA

POTPISANO! U Poduzetničkoj zoni Bodulovo uložit će se milijuni za izgradnju komunalne infrastrukture

Grad Rijeka, KD Vodovod i kanalizacija i GP Krk potpisali su ugovor o izgradnji komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo, projekt za koji su osigurana bespovratna EU sredstva.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini te Josip Purić, predsjednik uprave GP KRK d.d. Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević te pročelnica Odjela za javnu nabavu Nada Gunjača.

Aktivnosti na realizaciji Poduzetničke zone Bodulovo započele su još 2003. godine izradom Programske studije Zone, koja je bila temelj za izradu prostorno-planske dokumentacije, odnosno koncepta uređenja zone čija je realizacija između ostalog bila uvjetovana cjelovitom pripremom terena, kompletnom regulacijom Škurinjskog potoka koja je bila u nadležnosti Hrvatskih voda i rješavanjem imovinsko pravnih odnosa. U otkup zemljišta, pripremu projektne dokumentacije i radove na nasipavanju platoa Grad Rijeka je uložio oko 8 milijuna kuna.

„Termin poduzetnička zona je teško primijeniti na nešto što se prostire na prostoru od 23 tisuće m2, no nažalost Rijeka je reformom lokalne samouprave 1993. godine svedena na svega 44 km2, gustog urbaniziranog područja, u kojem je nemoguće pronaći površine veće od te, na kojoj se teško može razviti neka ozbiljna zona. Nažalost, reformom lokalne samouprave Rijeka je ostala bez svoje prirodne industrijske zone, a to je Industrijska zona Kukuljanovo, koju su planeri zamislili kao industrijsku zonu Rijeke, sa svom potrebnom infrastrukturom i s planom preseljenja najvećeg dijela industrije iz Rijeke na područje Kukuljanova. Osnivači te zone su, uz bivšu Općinu Rijeke, tada bile i velike riječke tvrtke, od Brodomaterijala, Elektromaterijala, Luke Rijeka i dr. Unatoč svim ograničenjima, smatrali smo da ipak treba osigurati uvjete za razvoj poduzetničke zone pa makar ona bila i mala. Tamo ne možemo računati na neke velike pogone, već bi se na Bodulovu mogle smjestiti manje tvrtke ili tvrtke kojima ne trebaju tako veliki prostori,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Zahvalivši se na povjerenju, direktor GP Krka Purić istaknuo je kako će radovi biti izvedeni kvalitetno i u roku.

Iz EU fondova osigurano 55% vrijednosti projekta

Kad je završila cjelovita priprema terena, Grad Rijeka je 2017. godine prijavio projekt na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“, za kojeg je bilo moguće ostvariti sufinanciranje od 55% prihvatljivih troškova iz Europskih fondova.

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Bodulovo iznosi 11.258.233,00 kuna. Temeljem predmetnog natječaja, bespovratna EU sredstva u visini od 5.710.343,18 kuna osigurana su iz Strukturnih fondova, Europskog fond za regionalni razvoj putem Operativnog program “Konkurentnost i kohezija”.  Preostala sredstva osigurao je Grad Rijeka. Pored radova za koje se potpisuje ugovor, ovaj Projekt u svom ukupnom iznosu obuhvaća još i izradu dokumentacije, nadzore, programe promidžbe i vidljivosti zone te troškove administracije i upravljanja projektom.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi vrijedni 10,2 milijuna kuna

Danas potpisan Ugovor o izgradnji komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo i spajanje na postojeću infrastrukturu vrijedan je 10.245.253,58 kn, a njime je obuhvaćena gradnja oko 800 metara pristupne prometnice, gradnja novih komunalnih instalacija: oborinske i fekalne kanalizacije, vodovodne instalacije, plinske instalacije, javne rasvjete i telekomunikacijske instalacije te zamjene postojećeg i novog vodovodnog ogranka koji će se preko Škurinjske ceste spojiti na budući vodovod unutar Zone.

Vrijednost ugovorenih radovao na izgradnji komunalne infrastrukture unutar Zone iznosi 9.610.061,13 kuna dok je cijena radova spajanja na postojeću infrastrukturi 635.192,45 kuna, koje osigurava KD Vodovod i kanalizacija.

Kako bi se stvorili uvjeti za izgradnju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo KD Vodovod i kanalizacija još prošle godine krenuo s uređenjem infrastrukture na tom području, gdje zamjenjuje 455 metara vodovodne mreže i gradi 210 metara nove mreže. Paralelno s izgradnjom infrastrukture u samom obuhvatu Zone, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija će raditi na komplementarnom projektu kojim se upotpunjuje spajanje vodovodne mreže, oborinske i fekalne odvodnje s istom mrežom na području naselja Škurinje.

 

Poduzetnicima će na raspolaganju biti 11 parcela

Završetkom izgradnje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo, Grad Rijeka će dobiti potpuno opremljenu poduzetničku zonu veličine nešto manje od 5ha (48.975,00 m2). Poduzetnicima će na raspolaganju biti 11 parcela, ukupne veličine 22.999 m2. Parcele su veličine od 1.000 m2 do 8.558 m2, s mogućom površinom objekata od 712 m2 do 4.000 m2.

Izgradnja komunalne infrastrukture i stavljanje u funkciju Poduzetničke zone Bodulovo otvara mogućnost većih gospodarskih aktivnosti i povećanja broja radnih mjesta u Rijeci.

Izgradnja Poduzetničke zone Bodulovo predstavlja dodatnu mogućnost za privlačenje investitora, odnosno novih poduzetnika koji će svojim angažmanom doprinijeti povećanju ekonomske aktivnosti na području Grada Rijeke te novom zapošljavanju.

Također, paralelno sa ulaskom poduzetnika u Zonu javljati će se i potrebe za dodatnim gospodarskom aktivnostima, poput građevinskih radova i radova na održavanju objekata, usluge vezane za zaposlenike poduzetnika u Zoni kao i poslovi održavanja i uređivanja zelenih površina. S druge strane, nova će Zona budućim korisnicima pružati kvalitetne osnovne uvjete poslovanja, odličnu prometnu povezanost, uz mogućnost umrežavanja u okviru Zone ili sa poduzetnicima koji već posluju na području grada Rijeke i njegove okolice. Dobra prometna povezanost i kvalitetan sustav srednjeg i visokog obrazovanja na području Grada Rijeke, budućim korisnicima Zone omogućiti će pronalazak kvalitetne radne snage. Sve navedeno, trebalo bi pridonijeti konačnom cilju, da poduzetnici budući korisnici zone, budu konkurentni na tržištu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari