MINISTARSTVO POKRENULO ISTRAGU

POTRESNA PRIČA MLADE ŽENE IZ RIJEKE: “Izgubila sam bebu. Zbog korone su me otpustili iz bolnice.”

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Mlada obitelj zbog rođenja mrtvog djeteta teško optužuje KBC Rijeka te najavljuje i sudsku tužbu, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo zdravstva

Marko Krmpotić i Ivana Sabljak iz Rijeke trebali su po prvi puta postati roditelji. Iako je Ivanina trudnoća bila visokorozična, nije bilo problema sve do 35. tjedna, odnosno 13. ožujka kada je ginekologinja primijetila zastoj u rastu fetusa te ju uputila u bolnicu.

Otada se dvaput vraćala u bolnicu, što zbog pretraga, što zbog lošeg stanja. Treći put ju je zbog obilnog krvarenja dovezla hitna pomoć, a tada je rodila mrtvo novorođenče.

Dermatologinja donijela nalaz o slučaju

Nekoliko sati nakon porođaja iz rodilišta je, kaže, otpuštena uz objašnjenje da je došlo do abrupcije posteljice, a u otpusnom pismu stoji da je bolnicu napustila na vlastiti zahtjev, za što tvrdi da nije istina. Zbog cijele situacije, par je angažirao odvjetnicu.

“Zvali smo bolnicu i tražili da dođemo na razgovor s liječnicima koji su vodili trudnoću i porođaj kako bismo dobili odgovore na niz pitanja koja nas muče. Rečeno nam je da samo Ivana može doći po dokumentaciju jer ne žele stvarati gužvu zbog situacije s koronom iako je baš taj dan karantena ukinuta. Potom sam se obratila nadležnome ministarstvu. Nakon toga zvala nas je bolnička pravnica i dogovorili smo razgovor s ravnateljem. Saslušao nas je i doimao se kao da je i sam iznenađen i neupućen u slučaj. Obavijestio nas je da će formirati Povjerenstvo za unutarnju kontrolu koje će zaključiti konačni nalaz. Tjedan dana kasnije pozvani smo na sastanak i, unatoč ponovnoj molbi da na njemu budu i odgovorni liječnici, dočekali su nas tek ravnatelj i predsjednica Povjerenstva, inače dermatolog, koja je priznala da ovo nije njezina domena. Šturi zaključak nalaza je da su liječnici obavili sve po pravilima struke”, pojasnila je odvjetnica Ingrid Barić.

Ministarstvo istražuje, bolnica se ograđuje

Iz KBC-a Rijeka su roditeljima poručili da je “abrupcija placenta vrlo poznata i rijetka, nepredvidiva komplikacija koja se u stručnoj literaturi navodi kao prvi i najčešći uzrok kasne fatalne smrtnosti”. U odgovoru medijima stoji kako je “temeljem medicinske dokumentacije, pisanih očitovanja liječnika koji su sudjelovali u liječenju te mišljenja Stručnog kolegija, Povjerenstvo zaključilo kako u liječenju pacijentice nije učinjena stručna pogreška te da je postupano sukladno pravilima medicinske struke”.

O cijelom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo zdravstva, koje je već zatražilo cjelokupnu dokumentaciju. U međuvremenu, ožalošćena je obitelj krenula tražiti istinu na sudu. Podigli su kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe, a najavljuju i građansku parnicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja