POVELJA IZ 1779. GODINE

Povelja kraljice i carice Marije Terezije darovana na čuvanje Osnovnoj školi Bakar

Uoči početka nove školske godine gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i pročelnica Maja Šepac Rožić posjetili su Osnovnu školu Bakar. Tom prigodom darovali su Školi na čuvanje repliku Povelje kraljice, carice i nadvojvotkinje Marije Terezije iz 1779. godine koja je svojim prosvijećenim idejama i nizom okolnosti uvelike pomogla Hrvatskoj i njenim gradovima. Gradu Bakru je trima poveljama omogućila razvoj zahvaljujući kojem je grad postao najvećim u Hrvatskoj, veći i od Rijeke, Zagreba i Varaždina.

Poveljom iz 1779. godine, Grad Bakar je proglasila slobodnim kraljevskim gradom, dodijelila mu grb i autonomiju. Vladarica je pokazivala i brigu o kulturi otvaranjem pučke škole u Bakru 18. ožujka 1779. godine uz zakladu od 30.000 forinti u srebru za održavanje. Na obljetnicu 23. travnja za 240 godina od darovanja povelje Gradu, kod Jaza je predstavljena za javnost replika povelje, čime se pokazuje njegovanje kulture i povijesne baštine u istoimenom Gradu.

Osnovna škola Bakar je uz Povelju i grb, sastavni dio baštine toga grada. Gore spomenuta pučka škola nalazi se u starom dijelu grada, nasuprot kaštela, gdje su postavljeni prvi temelji školstva u Gradu Bakru. Time je vladarica u duhu prosvjetiteljstva pokazala kako je otvaranje škola, pismenost i znanje, temelj budućnosti čovječanstva.

Zgrada u kojoj se danas nalazi škola, izgrađena je 1909. godine secesijskim stilom, čime predstavlja kulturno dobro ne samo Grada Bakra, već i hrvatske države. Na pročelju same škole iznad velikih ulaznih vrata nalazi se grb Grada u baroknom stilu, zbog čega se smatra jedinstvenom građevinom.  Bogato je ukrašen reljefnim kamenom s polukružnim štitom obrubljen kosim rubom. Grb u cjelini prikazuje dvije palmete (simbol pobjede, uspona, obnove i besmrtnosti) prekrižene podno štita i povezane vrpcom. Iznad štita nalazi se kruna s pet pera, a ispod nje tri glavna motiva, hrvatske kocke ili šahovsko polje (znak pripadnosti hrvatskoj državi), tri kule (municipalni status, uprava nad prostorom od Rječine do Šmrike, odnosno kule: Trsat, Hreljin i luka Kraljevica), i sidro (simbol orijentacije bakarskih pomoraca).

Povelju Marije Terezije primio je ravnatelj Škole Tomislav Uzelac-Šćiran koji je u ime Osnovne škole Bakar zahvalio na ukazanom povjerenju. Ovim činom, upravo po uzoru na spomenutu nam vladaricu potiče se znanje i kultura, koji se njeguju i čuvaju kroz razne povijesne događaje koje u školi organizira i prati profesor povijesti Ivica Terihaj. Ovim događajem je škola dobila iznimnu kulturnu vrijednost, te s ponosom može istaknuti, kako se Povelja i grb nalaze na važnim povijesno kulturnim mjestima, škola, Jaz (Povelja) i grb na pročelju zgrade Magistrata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari