DVODNEVNI SKUP U RIJECI

Video | Povjesničari složni: ‘Brod Galeb bit će magnet za turiste!’

U Rijeci je održan dvodnevni međunarodni skup posvećen brodu Galeb

Simpozij u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta u Southamptonu bavio se nekim od tema koje otvara priča o ovom brodu, danas spomeniku kulture.

U prilogu Kanala Ri pogledajte što o budućnosti Galeba kažu Tvrtko Jakovina sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Ranka Primorac sa Sveučilišta Southampton u Velikoj Britaniji.

Obnova Galeba zainteresirala i međunarodnu znanstvenu zajednicu

“Veliku priču kakvu Galeb ima – takvih brodova na svijetu je vrlo malo i to je zapravo smisao, odnosno ako hoćete gradova poput Rijeke koje imaju trgovinu šećerom ima puno ali brod je jedinstven.”, kaže Tvrtko Jakovina, povjesničar s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Brod Galeb, nekadašnja ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, simbol je jedne politike i jednog poslijeratnog vremena i otkrivanja dalekog svijeta i za male nacije.

“Mi danas u našoj maloj, sve manjoj domovini trebamo osvijestiti da smo dio jednog velikog svijeta i da se zbivanja u u udaljenim dijelovima svijeta reflektiraju na naš svakodnevni život , to je Galeb”, dodaje povjesničar Jakovina.

On simbolizira i utjelovljuje globalne odnose nejednakosti, ali i pokušaj da se one prevladaju, kazala je Ranka Primorac sa Sveučilišta u Southamptonu, ističući važnost njegove obnove.

“Ako ga ne obnovimo bit će fenomenalan simbol problema naše sadašnjosti. Ajmo ga obnoviti pa ćemo onda razgovarat o tome kako možemo s njega i pomoću njega gledati u budućnost.”, mišljenja je Ranka Primorac sa Sveučilišta Southampton, Velika Britanija.

No, s obnovom oprezno

“Treba paziti jedino da se Galeb ne obnovi na jedan način koji je usko politički jednostran. Treba ga obnoviti da on služi svim građanima Rijeke i svim političkim stavovima i internacionalnim zajednicama”, dodaje Primorac.

Vrhunac simpozija koji je okupio stručnjake sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i njihovih kolega iz Rijeke i britanskog Southamptona svakako je posjet brodu.

“Treba taj brod između ostalog koristiti i ne samo kao magnet za obrazovane turiste i ne samo za turiste koji će doći vidjeti brod – što je jedno od najpopularnijih muzejskih izložaka uopće u svijetu – nego kao našu sponu sa svijetom kakav i mi postajemo”, zaključak je povjesničara Jakovine, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari