POMOĆ MALIŠANIMA I KUHARIMA

Povodom Dana bolesnika u riječkom KBC-u predstavljeni jelovnici za djecu s dijabetesom i onu s celijakijom

Roditelji i djeca oboljela od šećerne bolesti i celijakije od danas će na raspolaganju imati besplatno na web-stranicama KBC-a Rijeka dostupne stručne jelovnike koji se mogu listati online ili printati iz PDF formata

Na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana bolesnika u petak su u riječkom KBC-u predstavljeni jelovnici za djecu koja žive s celijakijom ili šećernom bolesti.

Pomoćnica ravnatelja KBC-a prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana naglasila je da je celijakija jedna od najčešćih kroničnih bolesti u djece, a pojava šećerne bolesti u tolikom je porastu da se naziva puzajućom ili tihom globalnom epidemijom. Liječenje ovih bolesti bazirano je na određenim promjenama načina prehrane – u slučaju celijakije to je uvođenje bezglutenske prehrane i kontinuirano doživotno i striktno provođenje takve prehrane, a u slučaju šećerne bolesti također je doživotna dijeta s ograničenjem unosa određenih namirnica.

„Zahvaljujući trudu voditelja Službe za bolničku prehranu i dijetetiku dr. Vrdoljaka i njegovog tima, a uz svesrdnu potporu Klinike za pedijatriju i Koordinacije udruga bolesnika, izrađeni su jelovnici kao izuzetan stručni rad, autoriziran i stručno recenziran“ – naglasila je prof. Dobrila Dintinjana i dodala da je ovaj projekt dodatni doprinos kvaliteti rada KBC-a Rijeka, ali i doprinos razvoju društva jer samo sinergijske aktivnosti zdravstvenih ustanova sa zajednicom mogu u konačnici dovesti do poboljšanja zdravlja i kvalitete života našeg stanovništva.

Sandi Bujan, predsjednica Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika KBC-a Rijeka koja je osnovana na današnji dan prije dvije godine, rekla je da je projekt jelovnika za djecu pokrenut upravo na inicijativu Koordinacije udruga i predstavlja kontinuitet njihovih aktivnosti. Pritom je izdvojila projekte od Crvenih haljina i obilježavanja dana posvećenih raznim bolestima do uvođenja bolničkih putovnica za osobe s poteškoćama iz spektra autizma.

Urednik izdanja i rukovoditelj Bolničke službe za prehranu i dijetetiku dr. sc. Ivica Vrdoljak naglasio je da je prehrana djece danas velik izazov jer tržište nudi mnogo gotove hrane što stavlja roditelje djece oboljele od dijabetesa ili celijakije pred velike izazove. Ovi su jelovnici stoga rađeni s ciljem da se djeci omogući pravilna prehrana kao preduvjet normalnog rasta i razvoja.

Jelovnici su usklađeni s nacionalnim smjernicama i preporučenim energetskim vrijednostima za dječake i djevojčice od 7 do 14 godina. “U jelovnicima su posebno izdvojeni jelovnici po danima u tjednu, a posebno recepti uz neke specifičnosti. Tako je u jelovnicima za djecu sa šećernom bolesti naveden broj ugljikohidrata u pojedinom obroku, dok su u jelovnicima za djecu s celijakijom navedene detaljne upute za pravilnu pripremu hrane” – naglasio je dr. Vrdoljak.

Predstojnica Klinike za pedijatriju izv. prof. dr. sc. Iva Bilić Čače izrazila je veliko zadovoljstvo što su jelovnici nastali kao rezultat timskog rada unutar KBC-a te se posebno zahvalila recenzentima dr. Kristini Baraba Dekanić, Dušanki Stoševski, mr. sc. Ivoni Butorac Ahel i Magdaleni Zubak.

Ispred recenzenata, novinarima se obratila dr. Kristina Baraba Dekanić pohvalivši projekt kao važno unaprjeđenje svakodnevnog rada jer su jelovnici namijenjeni djeci s teškim doživotnim dijagnozama koje roditelje stavljaju pred bezbroj pitanja pa će im ovo izdanje ponuditi odgovore.

Autori jelovnika koji se mogu preuzeti na web-stranici KBC-a Rijeka su dr. sc. Ivica Vrdoljak, dipl. ing., Katarina Šanko, mag. nutr. i Jana Novak, mag. nutr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari